Επίσκεψη Κουρτς στην Αφρική για την προετοιμασία της Συνόδου κορυφής

[amna.gr]

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αφρική (Φόρουμ Αφρικής) στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς, πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη σε αφρικανικές χώρες, με πρώτο σταθμό του την Αιθιοπία.

Στις επαφές του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αμίζ ‘Αχμεντ και συνάντηση με εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης που εδρεύει στην αιθιοπική πρωτεύουσα, εξετάζονται, μεταξύ άλλων, οι δυνατότητες για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική, όπως επίσης η επί τόπου βοήθεια.

Τη σύγκληση μίας Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκάμε — τον οποίο πρόκειται να συναντήσει αύριο — για μία κοινή στρατηγική της ΕΕ στην Αφρική, με σύνθημα «Βοήθεια επί τόπου», ο Κουρτς, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Στην Αφρική αναμένεται να ζουν στα μέσα του αιώνα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι και στο τέλος του αιώνα τέσσερα δισεκατομμύρια, και ως εκ τούτου είναι επιτακτικά αναγκαία μία στενότερη συνεργασία μας με τα αφρικανικά κράτη, που θα υπερβαίνει την κλασική βοήθεια επί τόπου, αφορώντας κυρίως την μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία σε τομείς του μέλλοντος», επισήμανε πρόσφατα ο ίδιος.

Ήδη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέλη Ιουνίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν τις σχέσεις της Ένωσης με την Αφρική και τάχθηκαν υπέρ μίας ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με αφρικανικές χώρες.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ και αφρικανικές χώρες, όπως επίσης υψηλών εκπροσώπων της πολιτικής και της οικονομίας, αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης.

X