Επιμένει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Μέρκελ

[European Council]

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ. Αυτό κατέστησε σαφές η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Η Μέρκελ είπε στο Deutschland RedaktionsNetzwerks (RND) ότι η Ρωσία είχε προκαλέσει μια μεγάλη κρίση τόσο με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 όσο και με την υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ευρώπη έπρεπε να αντιδράσει κατά της εν λόγω παραβίασης των βασικών αρχών», δήλωσε η Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εργάζονται με όλη τους τη δύναμη για να παροτρύνουν την Ουκρανία και τη Ρωσία να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ παρ ‘όλες τις δυσκολίες. «Αυτό είναι και παραμένει το σημείο αναφοράς για το μέλλον των κυρώσεων», επανέλαβε η Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017, ζητώντας πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία. EE και ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, καθώς και στον τομέα των τραπεζών και της ενέργειας τον Ιούλιο του 2014, λόγω της υποστήριξης της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία απάντησε με εμπάργκο στις γεωργικές εξαγωγές των χωρών της ΕΕ, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ενισχύει τους φιλορώσους αντάρτες.

Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνει και η λίστα των χωρών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν υπάρχει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας παραμένει κρίσιμη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και να κινητοποιηθούν εκ νέου οι ένοπλες δυνάμεις εάν επιδεινωθούν οι συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Χθες οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αυτονομιστές από την άλλη πλευρά κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι εξαπολύει επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, ακόμη και με βαρέα όπλα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, ανέφερε ότι κατέγραψε «μεγάλο αριθμό» παραβιάσεων αυτήν την εβδομάδα.

X