Επιμένει ο Γιούνκερ στην τήρηση όλων των προαπαιτουμένων από την Τουρκία

jean-claude_juncker._european_peoples_partyflickr

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το μήνυμα Γιούνκερ έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Επίκεντρο της σύγκρουσης Βρυξελλών και Άγκυρας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας. Η Ευρώπη εκτιμά πως ο νόμος επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους ως τρομοκράτες, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.

«Έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια για την απελευθέρωση των visa, υπάρχουν 72 [προαπαιτούμενα] και το νούμερο 65 λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο περιθώριο φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.

Η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έχει υλοποιήσει όλα τα συμφωνηθέντα, ενώ ειδικά για τον αντιτρομοκρατικό νόμο επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, με δεδομένο μάλιστα πως η χώρα απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος και το PKK.

«Βάζουμε μεγάλη αξία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, Διαφορετικά αυτή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν θα συμβεί», προσέθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε μάλιστα αιχμηρά ότι δεν είναι δυνατό να παραβλέπονται τα συμφωνηθέντα λόγω της απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την τουρκική πρωθυπουργία 

«Αν ο [τούρκος πρόεδρος] Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα της ελεύθερης μετάβασης στην Ευρώπη, θα πρέπει να το εξηγήσει στον τουρκικό λαό. Δεν θα είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Την προηγούμενη Τετάρτη, η Κομισιόν συνέστησε και επίσημα την έναρξη της διαδικασίας για απελευθέρωση των θεωρήσεων, όμως επισήμανε ότι πέντε από τα 72 προαπαιτούμενα – ανάμεσά τους και το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου – δεν έχουν εκπληρωθεί.

Η απελευθέρωση θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και την Ευρωβουλή. Τυπικά, χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η έγκριση θα δοθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Δεν είναι νεκρή η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση δεν είναι «νεκρή», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την απελευθέρωση της visa για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, που αποτελεί όρο-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, χάρης την οποία έχουν μειωθεί δραστικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

«Θα συνεργαστούμε με τους [ευρωπαϊκούς] θεσμούς και τους εταίρους μας για να κάνουμε [τη συμφωνία] να δουλέψει», είπε στις Βρυξέλλες ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν η Κομισιόν προσανατολίζεται πλέον σε μετάθεση της διορίας για απελευθέρωση των θεωρήσεων τον Οκτώβριο, αντί για τα τέλη Ιουνίου που προβλέπεται σήμερα. Τυχόν μετάθεση της διορίας θα δώσει στις δύο πλευρές περισσότερο χρόνο να λύσουν τις διαφορές τους.

EurActiv.gr με skai.gr