Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι για τον Πενς στη Διάσκεψη του Μονάχου

H Mέρκελ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου [Munich Security Conference]

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, το Σάββατο (18 Φεβρουαρίου) προχώρησε σε μια σειρά από διαβεβαιώσεις στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν έρθει σε δύσκολη θέση από την πολιτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν τις δεσμεύσεις με επιφυλακτικότητα.

Υπογραμμίζοντας την πίστη των ΗΠΑ στους παλιούς εταίρους της, ο Πενς ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες και αμυντικούς αναλυτές ότι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος σύμμαχος σας». «Να είστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και ο λαός μας είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στην διατλαντική ένωση μας», δήλωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Η κριτική του Τραμπ στο ΝΑΤΟ ως «άνευ αντικειμένου», ο έπαινος του για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πιο ήπια προσέγγιση του προς τη Ρωσία έχουν αναστατώσει τους συμμάχους της Ουάσιγκτον. Ο Πενς και άλλα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ – ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο υφυπουργός Ρεξ Τίλερσον -βρίσκονται σε ένα γύρο περιοδειών στην Ευρώπη για να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Αλλά αν ο στόχος των επισκέψεων είναι να διαβεβαιώσουν την Ευρώπη ότι οι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ παραμένουν άθικτοι, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σίμωνα με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, πολιτικούς και αναλυτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο. «Αυτά που ακούσαμε εδώ δεν είναι καθησυχαστικά» δήλωσε Ruprecht Polenz, πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, στο Reuters μετά την ομιλία του Πενς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα όραμα για το πώς πρόκειται να συνεργαστούμε, να πάμε μπροστά» Σχετικά με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν στο να ασκούν πίεση να τηρήσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, δήλωσε ο Πενς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την Ρωσία ως υπόλογη, ακόμη και αν ψάχνουμε νέο κοινό έδαφος, το οποίο, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος. Και ο Τίλερσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Μόσχα, αλλά αν αυτό «θα ωφελήσει τον αμερικανικό λαό». Για το ΝΑΤΟ, ο Μάτις τόνισε ότι η Αμερική παραμένει «ακλόνητη» στην υποστήριξη του άρθρου 5 – πυρήνα της συμμαχίας «ένας για όλους, όλοι για έναν» συλλογικού αμυντικού δόγματος.

 «Ούτε μια λέξη για την ΕΕ»

Ως απάντηση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο υπουργός άμυνας θα κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ, όπως και στο παρελθόν».

Αλλά πιεζόμενος για την άποψή του σχετικά με τον Τραμπ, ο Γκάμπριελ δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault δήλωσε ότι «μου έκανε εντύπωση ότι ο Πενς δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στην ΕΕ».

«Δεν θέλω να κατηγορήσω τον Πενς πρόωρα: πρόκειται να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επειδή ο Τραμπ έδωσε την εντύπωση ότι καλωσόρισε το Brexit και να αναμένουμε περισσότερα από αυτόν», είπε ο Ayrault. «Το μέλλον θα αποσαφηνίσει όλα τα θέματα … Δεν πιστεύω στην επίλυση των ζητημάτων μέσω της ισχύος ή μέσω συμφωνιών», δήλωσε. Αμερικάνοι πολιτικοί, παρακολουθώντας το συνέδριο στο Μόναχο, επεσήμαναν το χάσμα μεταξύ των δηλώσεων των απεσταλμένων του Τραμπ και του τι έχει δηλώσει κατά καιρούς ο ίδιος ο Πρόεδρος. «Φαίνεται σαν να έχουμε δύο κυβερνήσεις», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Murphy σε ένα tweet.

Ο Πενς αναφέρθηκε στις «κοινές αξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης (αλλά ο Τραμπ) έχει ταχθεί ανοιχτά ενάντια σε αυτές τις αξίες». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στον Τραμπ στην ομιλία της στο Μόναχο. Ωστόσο, υπερασπίστηκε ένα σαφές μήνυμα υπέρ της διεθνούς συνεργασίας και όχι του απομονωτισμού της στρατηγικής «Πρώτα η Αμερική» του Προέδρου. «Σε μια χρονιά κατά την οποία συναντήσαμε απίστευτες προκλήσεις μπορούμε είτε να συνεργαστούμε είτε να υποχωρήσουμε στους επιμέρους ρόλους μας. Ελπίζω ότι θα βρούμε μια κοινή θέση », δήλωσε.

Μια νέα μετά-δυτική τάξη πραγμάτων

Εν μέσω της αναταραχής, η Ρωσία παρενέβη για να ζητήσει ένα τέλος σε αυτό που ονομάζεται μια ξεπερασμένη παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από τη Δύση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο κόσμος «θα επιλέξει μια δημοκρατική παγκόσμια τάξη – μετά-δυτική – στην οποία κάθε χώρα διακρίνεται από την κυριαρχία της». «Η εποχή που η Δύση καθόριζε τους όρους του παιχνιδιού έχει λήξει, ενώ το ΝΑΤΟ είναι ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου», είπε. Στη θέση του, η Μόσχα θα ήθελε μια σχέση με την Ουάσιγκτον που να είναι «ρεαλιστική με αμοιβαίο σεβασμό και με αναγνώριση της κοινής μας ευθύνης για την παγκόσμια σταθερότητα».

Η Μόσχα περιμένει ανυπόμονα τον Τραμπ να τηρήσει τη δέσμευσή του για βελτίωση των δεσμών τους οι οποίοι είχαν αποκτήσει ψυχροπολεμικές διαστάσεις μετά την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την κρίση της Ουκρανίας και τις κατηγορίες για επέμβαση της στις εκλογές των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ επανειλημμένα εξήρε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί μαζί του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά αντιμέτωπη με αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους δεσμούς της με τη Μόσχα, η κυβέρνηση του Τραμπ φαίνεται να υπαναχωρεί από τα καλά της λόγια για τον πρώην εχθρό της.

X