Επαναφορά της θανατικής ποινής επιδιώκει ο Ερντογάν

[World Economic Forum/Flickr]

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της Παρασκευής (15 Ιουλίου), η τουρκική κυβέρνηση ανακτά την εξουσία της  χώρας, ιδιαίτερα του στρατού και του δικαστικού σώματος, και μάλιστα ανακοίνωσε σχέδιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή (17 Ιουλίου) ότι η χώρα θα πρέπει να επαναφέρει χωρίς καθυστέρηση τη θανατική ποινή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατων 290 ανθρώπων και οδήγησε σε 6.000 συλλήψεις.

Καθώς ένα πλήθος υποστηρικτών του προέδρου συγκεντρωνόταν μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη για να ζητήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν δήλωσε, «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις απαιτήσεις».

Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004 για να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα δεν έχει εκτελέσει κρατούμενο από το 1984.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Sebastian Kurz, είπε σε μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι ένα τέτοιο βήμα προς τα πίσω θα ήταν απαράδεκτο.

«Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα ήταν εντελώς απαράδεκτη»,  δήλωσε ο Kurz στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυθαίρετη εκκαθάριση, κυρώσεις εκτός του πλαισίου του κράτους δικαίου και του νομικού συστήματος», πρόσθεσε ο υπουργός. Ο Kurz και οι Ευρωπαίοι ομολόγοί του πραγματοποιούν συνάντηση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (18 Ιουλίου), κατά την οποία θα παροτρύνουν τον Τούρκο ηγέτη να σεβαστεί το νόμο και τη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανησυχητική κατάσταση

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή στην Τουρκία. Το 2012, υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη θανατική ποινή θα πρέπει να ξανανοίξει για να παρέχει μια ισχυρή απάντηση σε σοβαρά εγκλήματα.

Συνολικά, πάνω από 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 από αυτούς που προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία. Περισσότεροι από 1.400 άλλοι τραυματίστηκαν την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που ανακοινώθηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag δήλωσε στο κανάλι NTV ότι αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις δικαστών και προσωπικού του στρατού, οι οποίες θα προστεθούν στις 6.000 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Αυτό είναι μέρος του σχεδίου Ερντογάν να γιατρέψει αυτό που περιέγραψε ως «ιό» που είχε προσβάλει τον τουρκικό στρατό.

«Ανάκτηση έλεγχου»

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «ανέκτησε τον έλεγχο» της χώρας μετά την κατάπνιξη της απόπειρας πραξικοπήματος από επιχείρηση των τουρκικών αρχών.

Μέχρι στιγμής ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ηψυλόβαθμες προσωπικότητες όπως ο Ali Yazici, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, και ο στρατηγός Bekir Ercan Van, διοικητής της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμεύει ως στρατηγική έδρα για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

X