Έντονη κριτική στον Τζόνσον για το «πραξικόπημα»

Ο Μπόρις Τζόνσον [Stuart Boulton/Shutterstock]

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε χθες έντονη κριτική από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αφότου ζήτησε από τη βασίλισσα να εγκρίνει τη προσωρινή διάλυση του Κοινοβουλίου, την οποία η ίδια ενέκρινε.

Η κίνηση ήλθε έπειτα από κάτι περισσότερο από δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα περιορίσει το παράθυρο ευκαιρίας για τους βουλευτές να εμποδίσουν τον Johnson να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, όταν θα παραδοθεί η ομιλία της Βασίλισσας – καθορίζοντας την ημερήσια διάταξη της νέας κυβέρνησης.

Η EURACTIV κατανοεί ότι δεν γνώριζαν όλοι οι Υπουργοί τις προθέσεις του Πρωθυπουργού να ζητήσουν την παρέμβαση της Βασίλισσας, η οποία προκάλεσε κατακραυγή τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τζόνσον όσο και από κάποιους στο δικό του κόμμα.

Μια πηγή του Westminster ενημέρωσε επίσης τη EURACTIV ότι η διάθεση μεταξύ ορισμένων βουλευτών των Tory είναι «εξαιρετικά αποκλίνουσα» – με κάποιους να αντιδρούν θετικά και άλλους να επικρίνουν ανοιχτά την προσπάθεια του Johnson να καταπνίξει την αντίσταση στις προθέσεις του για το Brexit.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ο πρώην καγκελάριος και βουλευτής Φίλιπλ Χάμμοντ καταδίκασε τα μέτρα ως «συνταγματικό αίσχος» και «βαθιά αντιδημοκρατικά».

Η φιλοευρωπαϊκή βουλευτής Anna Soubry, η οποία είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί εναντίον της στάσης της κυβέρνησης στο Brexit και άφησε το Συντηρητικό Κόμμα να σχηματίσει μια νέα ομάδα στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι «σφετερίστηκε τη βασίλισσα και την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση».

Επιπλέον, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, John Bercow, παρενέβη στη συζήτηση λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά προφανές» ότι η πρόθεση του Τζόνσον ήταν να «σταματήσει το Κοινοβούλιο από το να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το καθήκον του στη διαμόρφωση μιας πορείας για τη χώρα».

Ο Nicola Sturgeon, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, ζύγισε και χαρακτήρισε τον Johnson ως «δικτατορίσκο», ενώ ο σκιώδης καγκελάριος John McDonnell χαρακτήρισε τα σχέδια ως ένα «πολύ βρετανικό πραξικόπημα».

Εν τω μεταξύ, επιστολές προς το παλάτι τόσο από την αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Jo Swinson όσο και από τον Jeremy Corbyn του Εργατικού Κόμματος έπεσαν στο κενό.

Ο Corbyn επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για να αποτρέψει το κλείσιμο του Κοινοβουλίου από το Johnson, καθώς και να παρουσιάσει μια πρόταση μομφής. Ωστόσο, η στάση του προκάλεσε αντίδραση σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να λέει ότι «θα ήταν πολύ δύσκολο» για τον Corbyn να αναζητήσει πρόταση μομφής.

Το αποτέλεσμα της διάλυσης του Κοινοβουλίου από το Johnson θα είναι μια σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών που οι βουλευτές θα βρίσκονται στη Βουλή των Κοινοτήτων, έως και την ημερομηνία του Brexit.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπάρξει «άφθονος χρόνος» και για τις δύο πλευρές της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, «για να συζητήσουν οι βουλευτές για την ΕΕ και το Brexit».

Στις Βρυξέλλες, μια πηγή που συνδέεται με την Task Force για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη EURACTIV ότι «το στάτους εργασίας είναι ότι το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου».

Ωστόσο, η πηγή πρόσθεσε ότι «όσο συντομότερα [καταλήξουμε σε συμφωνία], τόσο το καλύτερο».

X