Εντείνει τις προετοιμασίες της για Brexit χωρίς συμφωνία η Ε.Ε. – Ανυποχώρητο το Λονδίνο

Brexit [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία φαντάζει, ύστερα και από την άρνηση του Λονδίνου να υπογράψει την αναθεώρηση ορισμένων όρων για τη Συμφωνία Αποχώρησης, όλο και πιο πιθανό. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα ενημερώσουν σήμερα, Παρασκευή, τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε να μην τηρήσει τους όρους του διαζυγίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το διεθνές πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι το Λονδίνο πήρε τη απόφαση να σπάσει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο αρνούμενο να υπογράψει σημεία της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ιανουαρίου και, υπό αυτή την έννοια, έκανε μία από τις πιο ασυνήθιστες στροφές μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρώντας την αναθεώρηση ορισμένων μόνο όρων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί, να αποσαφηνίσει τις αμφισημίες θέτοντας το Brexit σε κίνδυνο λίγους μόλις μήνες προτού αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρεξέλλες ζητούν την ακύρωση του σχεδίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ το Λονδίνο ανταπαντά ότι το κοινοβούλιο ξεπερνά το Διεθνές Δίκαιο. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., σημείωσε πως οι Βρυξέλλες εντείνουν τα σχέδια για Brexit άνευ συμφωνίας στα τέλη του έτους.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δραστηριοποιείται σε αμοιβαία βάση με τις θεμελιώδεις αρχές και τα συμφέροντα της ΕΕ», σημείωσε ο Μπαρνιέ και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις πρακτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός σεναρίου για Brexit χωρίς συμφωνία». Σημειώνεται ότι η ομάδα του θα ενημερώσει σήμερα, Παρασκευή, τους 27 της Ε.Ε. για τις εμπορικές συνομιλίες.

X