Ελπίζει το Ζάγκρεμπ ότι θα πάρει σύντομα το πράσινο φως για να ενταχθεί στη Σένγκεν

«Σε γενικές γραμμές, για το κεκτημένο της Σένγκεν, είμαστε έτοιμοι, για τα νομικά πρότυπα, είμαστε έτοιμοι, για την προστασία των συνόρων, είμαστε απολύτως έτοιμοι». [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα αποστείλει την επόμενη εβδομάδα επίσημη πρόταση για την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν το 2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στη συνέλευση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί επειδή το Ζάγκρεμπ είναι πλήρως έτοιμο.

«Σε γενικές γραμμές, για το κεκτημένο της Σένγκεν, είμαστε έτοιμοι, για τα νομικά πρότυπα, είμαστε έτοιμοι, για την προστασία των συνόρων, είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε ο Πλένκοβιτς στους νομοθέτες της ΕΕ.

«Επιπλέον, είμαστε μια χώρα που δεν πήρε ποτέ πολιτική απόφαση να υψώσει τείχη ή φράχτες ή συρματοπλέγματα, ούτε με τη Σερβία, ούτε με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ούτε με το Μαυροβούνιο. Αυτοί είναι φίλοι, γείτονες, με τους οποίους δεν πρέπει να έχουμε φυσικά εμπόδια».

Εάν επιβεβαιωθεί, η ένταξη στη Σένγκεν θα γίνει παράλληλα με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2023, σηματοδοτώντας την ένταξη του νεότερου μέλους της ΕΕ στην κυρίαρχη Ευρώπη 30 χρόνια μετά την αιματηρή κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Πλένκοβιτς δήλωσε ότι τα σύνορα της Κροατίας μήκους 1.300 χιλιομέτρων, ως επί το πλείστον δύσβατα ορεινά εδάφη με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, φυλάσσονται από περισσότερους από 6.000 Κροάτες αστυνομικούς, «υπό τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του υπουργείου Εσωτερικών».

«Κάθε καταγγελία ελέγχεται και επαληθεύεται», δήλωσε ο Πλένκοβιτς, υπονοώντας παλαιότερες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για βίαιες απωθήσεις και σωματική κακοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την αστυνομία.