ΕΛΚ: Η ΕΕ πρέπει να πει στη Ρωσία ότι είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

renaissance_of_the_west

Ιδιαίτερα επιθετική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε χθες (21 Απριλίου) από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ευρωβουλή, με τους ευρωβουλευτές να λένε ότι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της Ρωσίας είναι να ετοιμαστεί η ΕΕ για πόλεμο.

Ο ευρωβουλευτής Tunne Kelam, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε γίνει αντίπαλος της ΕΕ και ότι ο επόμενος στόχος της θα είναι τα κράτη της Βαλτικής. Όταν συμβεί αυτό, η αξιοπιστία της Δύσης θα τεθεί σε δοκιμασία, προειδοποίησε.

Επανέλαβε τις παρατηρήσεις του Εσθονού Προέδρου Toomas Ilves, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η έλλειψη δέσμευσης από το ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τη χώρα του θα μπορούσε να σημάνει τον θάνατο της συμμαχίας.

Ως ευρωβουλευτής της Ρουμανίας ο Cristian Dan Preda παρατήρησε, ότι η πλειοψηφία των Ρουμάνων πιστεύουν ότι ο Putin δεν θα σταματήσει έως ότου ενωθεί η Ρωσία με την Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία, μέσω των νότιων περιοχών της Ουκρανίας. Ο Dan Preda είναι πολιτικός συντονιστής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομάδας του ΕΛΚ.

Ο Roland Freudenstein, Αναπληρωτής Διευθυντής και Επικεφαλής Ερευνών του Κέντρου Martens, το think tank του ΕΛΚ, προχώρησε ακόμη παραπέρα, λέγοντας ότι ο Putin θέλει να καταστρέψει, τουλάχιστον ηθικά και πολιτικά, τους δύο ευρωατλαντικούς θεσμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Αναγέννηση της Δύσης

Ο Freudenstein, ο οποίος πρόσφατα συνέγραψε ένα paper που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Marten με τίτλο Η Αναγέννηση της Δύσης, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός παρά τη ευρεία γνώση για τη νέα ρωσική απειλή, η ετοιμότητα της Ευρώπης να πάει σε πόλεμο δεν έχει συζητηθεί δημοσίως κατάλληλα.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει […] Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ναι, είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε πόλεμο, γι ‘αυτές που θεωρούμε υπαρξιακές αρχές για το μέλλον της Ευρώπης», είπε.

Ο Freudenstein υποστήριξε ότι η Δύση θα πρέπει να ξαναρχίσει την αποτροπή, προσθέτοντας ότι η έννοια περιλαμβάνει και την πυρηνική αποτροπή.

«Στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ αποτελείται από 20 σκουριασμένες πυρηνικές βόμβες τύπου Β-61, που μπορούν να διαλυθούν με ένα χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε», είπε, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πωληθούν στο κοινό.

Σύμφωνα με τον Freudenstein, οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να πουν στους Ρώσους «Ναι σας ακούμε, καταλαβαίνουμε τι λέτε, εμείς απλά πιστεύουμε ότι είναι εντελώς λάθος».

Georgi Gotev, EurActiv

X