Έκθεση-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για Ελλάδα και ΕΕ (Βίντεο)

Bodies of migrants who drowned lie on the beach in the Sicilian village of Sampieri

Σοβαρές καταγγελίες για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες αλλά και σε θέματα ρατσισμού περιέχει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας. Η οργάνωση ομιλεί, μεταξύ άλλων, για χρήση υπέρμετρης βίας από τις αρχές, ρατσιστικές επιθέσεις και πολύ κακές συνθήκες κράτησης των μεταναστών, όσων εξ αυτών τελικά καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα από το επικίνδυνο ταξίδι τους.

Συγκεκριμένα,  η έκθεση αναφέρει ότι οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας και κακομεταχείριση από όργανα της τάξης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά δεν διερευνώνται επαρκώς. Οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών παραμένουν πολύ κακές. Οι παράνομες απωθήσεις μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται, ενώ εκφράζονται φόβοι για τα επίπεδα ρατσιστικής βίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και η  μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία συνέβαλαν σε σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορά της.

Αντιθέτως, ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθεί να φτάσει στην Ελλάδα από τη θάλασσα αυξήθηκε σημαντικά κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 103 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πνίγηκαν ή μπήκαν στη λίστα των αγνοουμένων ενώ επιχειρούσαν να περάσουν στην Ελλάδα  δια θαλάσσης.

Όσον αφορά στις διακρίσεις, μεταξύ  Οκτωβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2014 το Δίκτυο Καταγραφής  Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε  περισσότερα από 350 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Το Δίκτυο σημειώνει την μείωση των ρατσιστικών επιθέσεων αλλά την αύξηση των εγκλημάτων μίσους κατά των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανσεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων το 2014. Καταγγέλλεται  ακόμη ότι η ανταπόκριση των αρχών απέναντι σε εγκλήματα μίσους παραμένει ανεπαρκής.

Επιπλέον, τον Οκτωβρίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων εξέδωσε την έκθεσή της σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2013. Υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό των καταγγελιών για κακομεταχείριση των ατόμων που κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης από τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου. Επίσης, έκανε λόγο για σειρά  καταγγελιών για λεκτική βία, μεταξύ αυτών και ρατσιστικής φύσης. Η έκθεση επικρίνει ακόμη τον συνωστισμό, τις ανθυγιεινές συνθήκες και την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης σε ελληνικές φυλακές.

«Σκανδαλώδης» η στάση της ΕΕ

Ιδιαιτέρως επικριτική είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και για την ΕΕ. Ενδεικτικώς χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη την ευρωπαϊκή στάση όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών. Καταγγέλλει ότι η ΕΕ  δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της έναντι στο κρίσιμο αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα, θέτοντας μάλιστα θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις εκκλήσεις που απευθύνει προς τρίτους για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Συρία έχει εκατομμύρια πρόσφυγες και η Ευρώπη δεν έχει δεχθεί παρά μερικές χιλιάδες. Ακόμη χειρότερο, εξωθούν τους ανθρώπους» στην απόπειρα να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ελλείψει νόμιμων μεταναστευτικών διαύλων, υποστήριξε ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο. Η Διεθνής Αμνηστία αποτιμά σε 3.400 τον αριθμό των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα τον περασμένο χρόνο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Καταγγέλλει ότι το 95% των Σύρων προσφύγων βρήκαν καταφύγιο στις γειτονικές της Συρίας χώρες.

«Οι Ιταλοί ανέλαβαν μία εξαιρετική πρωτοβουλία με την επιχείρηση Mare Nostrum …αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη δεν ανέλαβε τις ευθύνες της», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.Η επιχείρηση Mare Nostrum τερματίσθηκε στο τέλος του 2014 και αντικαταστάθηκε από την ευρωπαϊκή επιχείρηση Triton. Όμως, σε αντίθεση με την επιχείρηση Mare Nostrum, που κύριος στόχος της ήταν να σώζει ζωές, η επιχείρηση Triton είναι κυρίως επιχείρηση ελέγχου, περιορισμένη στα ιταλικά χωρικά ύδατα και για την οποία οι χώρες που συμμετέχουν περιορίζονται στην προσφορά λίγων πλοίων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και ειδικών στην καταγραφή των μεταναστών, επισημαίνεται. Αυτή η νέα επιχείρηση δέχθηκε επικρίσεις όταν 300 πρόσφυγες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου στα μέσα του Φεβρουαρίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει συλλογική ευθύνη για την προσφορά νόμιμων και ασφαλών μεταναστευτικών διαύλων. Είναι ώρα να γίνει, και αν όχι, οι εκκλήσεις της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι αξιόπιστες», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το 2014, περισσότεροι από 218.000 πρόσφυγες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αλλά τουλάχιστον 3.500 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά το διάπλου, στην «πιο θανατηφόρα διαδρομή του κόσμου», σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μύρνα Νικολαΐδου [Twitter: @myrnanico]

*φωτογραφία από Reuters

X