Εκνευρισμός Ουκρανίας για την απάθεια του Βερολίνου στην κρίση με Ρωσία

Olha-Stefanichyna [Ukraine MFA]

«Σε αυτή την περίοδο κρίσης, η μακροχρόνια ρητορική των Γερμανών που δεν είναι πρόθυμοι να εκνευρίσουν τη Ρωσία έχει τεθεί στην κορυφή της λίστας [προτεραιοτήτων] – όχι τα συμφέροντα της Ουκρανίας, ούτε η ειρηνική διευθέτηση, ούτε οι προσπάθειες της Ουκρανίας να σταθεροποιήσει την οικονομία της», είπε σε συνέντευξη στο EURACTIV στο Κίεβο η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλχα Στεφανίσινα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ απέρριψε τις εκκλήσεις να προμηθεύσει το Βερολίνο όπλα στην Ουκρανία, επικαλούμενη την «ιστορική ευθύνη» της Γερμανίας να μην εξάγει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να παράσχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί από κυβερνοεπιθέσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό τώρα να καταλάβουμε τι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων, και [αυτή η στάση] δεν είναι κάτι που περιμέναμε να δούμε», είπε.

«Δε νομίζω ότι η Γερμανία μπορεί τώρα να ηγηθεί του ρωσικού ζητήματος, επειδή ουσιαστικά ηγείται του «σχήματος της Νορμανδίας» τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτό δεν οδήγησε σε καμία ειρηνική διευθέτηση», είπε.

Πολιτικοί σύμβουλοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας» στο Παρίσι αργότερα αυτήν την εβδομάδα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, οι οποίες συνιστούν πιθανό προπομπό μιαςμεταγενέστερης συνάντησης υψηλότερου επιπέδου.

Οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ του 2015, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Ντονμπάς, η περιοχή επρόκειτο να λάβει ευρεία αυτονομία εντός της Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα ήλπιζε ότι θα λειτουργούσε ως βέτο στις φιλοδυτικές φιλοδοξίες του Κιέβου.

Οι συμφωνίες απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός, στρατιωτική απεμπλοκή και ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων και την αποκατάσταση των κοινωνικοοικονομικών δεσμών μεταξύ της Ουκρανίας και της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιοχής του Ντονμπάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με καθημερινές αναφορές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), παραβιάσεις της εκεχειρίας συμβαίνουν σε τακτική βάση.

Η νέα κανονικότητα του Πούτιν

Στεφανίσινα τόνισε ότι η στρατιωτική πίεση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την υπονόμευση της οικονομίας της, είναι ένα παράδειγμα της«νέας κανονικότητας» που προσπαθεί να επιβάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα σύνορα της χώρας, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι «είναι πολύ απίθανο να υπάρξει απλώς εντολή απόσυρσης των στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα».

«Αλλά όσο ο Πούτιν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Δύση, είναι πολύ απίθανο να προχωρήσει σε ένα στρατιωτικό σενάριο για την Ουκρανία», είπε.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για συνεχιζόμενη επιθετικότητα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της ίδιας της χώρας και της οικονομίας της», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι βασικά η νέα κανονικότητα που ο Πούτιν προσπαθεί να στριμώξει στη διεθνή ατζέντα», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ίσο με τη στρατιωτική επίθεση, που προσπαθεί να υπονομεύσει την ίδια τη χώρα εκ των έσω».

«Πίσω στο 2014, δεν ξέραμε ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας θα γίνει μόνο στο Ντονμπάς, στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία, θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν κάθε τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας – οπότε παραμένουμε προετοιμασμένοι για αυτό».

Ερωτηθείσα για το τι θα περίμενε από τους δυτικούς εταίρους, ειδικά την πλευρά της ΕΕ, η Στεφανίσινα τόνισε ότι μια σαφής και ισχυρή θέση της Δύσης σχετικά με τις κυρώσεις θα λειτουργούσε ως αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας έναντι της Μόσχας.

«Αυτό θα έδινε στη ρωσική ηγεσία την αίσθηση του επείγοντος ότι δεν είναι μόνο δηλώσεις και βαθιές ανησυχίες, αλλά υποστηρίζονται και με συγκεκριμένες ενέργειες», είπε.

Ο Στεφανίσινα τόνισε επίσης ότι οι εταίροι πρέπει να σκεφτούν πώς να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα στην Ουκρανία, είτε με την πρόσφατα ανακοινωθείσα μακροοικονομική βοήθεια, αλλά και υποστηρίζοντας τις ουκρανικές εταιρείες με πρόσθετες εμπορικές προτιμήσεις.