Εκλογές στην Πολωνία στις 13 Οκτωβρίου

Το γραφείο του Πολωνού προέδρου επιβεβαίωσε την Τρίτη (6 Αυγούστου) ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου. Με βάση τις περισσότερες δημοσκοπήσεις,  αναμένεται να κερδίσει το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), χάρη στις γενναιόδωρες κοινωνικές δαπάνες και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Το εθνικιστικό-συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), έφτασε πρώτο με στενή νίκη επί του κεντρώου Ευρωπαϊκού Συνασπισμού στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο, οι οποίες θεωρήθηκαν ως ένα τεστ λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο.

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2015, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της δικαστικής εξουσίας της χώρας καθώς και τη μεταναστευτική πολιτική της. Η Πολωνία ήταν επίσης μία από τις λίγες χώρες που αντιτάχθηκαν στον στόχο του 2050 για την ουδετερότητα του κλίματος της ΕΕ.

Αυτές οι μάχες, λένε οι επικριτές, θα μπορούσαν να ενταθούν εάν το PiS κερδίσει και πάλι.

Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, ένα τότε νεοσύστατο φιλοευρωπαϊκό μπλοκ που απαρτίζεται από την Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), της οποίας προηγουμένως ήταν επικεφαλής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και μιας ομάδας αριστερών και αγροτικών κομμάτων, σχεδιάστηκε για να αναλάβει την εξουσία από το κυβερνών κόμμα PiS.

Εντούτοις, κατέρρευσε μετά την ήττα του στις εκλογές της ΕΕ, θάβοντας τα σχέδια για αξιοποίηση ενός παρόμοιου μοντέλου στην εθνική σκηνή.

[Επιμέλεια: Beatriz Rios]

X