Εκκλήσεις προς του Εβραίους να μην εγκαταλείψουν την ΕΕ

merkel_med

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu κάλεσε τους Εβραίους, που ζουν στην Ευρώπη, να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος  Angela Merkel υποσχέθηκε προστασία των Εβραίων στη Γερμανία.

«Εμείς, από τη γερμανική κυβέρνηση,  οι πολιτειακές κυβερνήσεις και όλες οι αρχές στη Γερμανία θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε  την ασφάλεια των εβραϊκών χώρων και την ασφάλεια των πολιτών εβραϊκής καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις  της Merkel ήταν μια αντίδραση στις εκκλήσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προς τους Εβραίους, που διαμένουν στην ΕΕ, να μεταναστεύσουν στο κράτος του Ισραήλ.

«Θα θέλαμε να συνεχίσουν να ζουν καλά μαζί μας οι Εβραίοι που ζουν σήμερα στη Γερμανία», είπε η Merkel. «Είμαστε ευτυχείς και ευγνώμονες που υπάρχει εβραϊκή παρουσία στη Γερμανία και πάλι». Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Netanyahu είχε ζητήσει από τους Εβραίους που ζουν στην Ευρώπη να μεταναστεύσουν στο εβραϊκό κράτος. «Οι Εβραίοι έχουν δολοφονηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι», δήλωσε ο ίδιος.

Οι επιθέσεις σε μια καφετέρια και μια συναγωγή στην Κοπεγχάγη οδήγησαν  σε τρεις θανάτους, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη. Μιλώντας με την Πρωθυπουργό της Δανίας Helle Thorning-Schmidt τηλεφωνικά την Κυριακή, η Καγκελάριος Merkel εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τις επιθέσεις. Η ίδια  τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται κοντά στο γείτονά της, τη Δανία, και διαβεβαίωσε την Thorning-Schmidt για τη στενή τους συνεργασίας στο μέλλον σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ανάγκη για αυξημένα μέτρα

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου των Εβραίων, Josef Schuster,  έκανε έκκληση για μεγαλύτερη επαγρύπνηση από τις αρχές ασφαλείας. «Όποιος πιστεύει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν μεμονωμένα περιστατικά,  κάνει, δυστυχώς, φρικτά λάθος. Η τρομοκρατία κατά δημοσιογράφων, επικριτικών κατά του Ισλάμ και εναντίον εβραϊκών χώρων έχει φτάσει τελικά την καρδιά της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Schuster. Προφανώς, τα υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας απέτρεψαν μια ακόμα  χειρότερη αιματοχυσία.

«Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές ασφαλείας να παραμένουν σε εγρήγορση και να καταβάλουν προσπάθειες για να εξετάσουν κριτικά τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους», συνέχισε Schuster. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η εβραϊκή ζωή θα εξακολουθεί να είναι δυνατή στη Γερμανία», είπε.

Η μετανάστευση προς το Ισραήλ «δεν αποτελεί λύση»

Σύμφωνα με την Charlotte Knobloch, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, «η έξοδος των Εβραίων της Ευρώπης προς το Ισραήλ δεν αποτελεί λύση για τη μαζική απειλή που θέτει η ισλαμική τρομοκρατία».  Η τελευταία απειλεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες ως σύνολο, είπε. Όποιος επιτίθεται κατά των Εβραίων στην Ευρώπη, επιτίθεται στο σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και τις αξίες της ελευθερίας,  τόνισε.  «Από την προσωπική μου εμπειρία, η άποψή μου είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια δυνατή και ισχυρή διασπορά – και αυτό περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων,  και τους Εβραίους της Ευρώπης», επεσήμανε.

Αλλά και ο  Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls κάλεσε τους Εβραίους να μείνουν στη Γαλλία. «Το μήνυμά μου στους Γάλλους Εβραίους είναι το ακόλουθο: Η Γαλλία είναι πληγωμένη και αυτή  όσο εσύ και η Γαλλία δεν θέλει να φύγεις από τη χώρα», είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Δυτική Ευρώπη και έχει εκτεθεί σε επαναλαμβανόμενες εχθροπραξίες κατά  Εβραίων. Την Κυριακή, πάνω από 200 τάφοι βεβηλώθηκαν στο Εβραϊκό νεκροταφείο στο δήμο Sarre-Union της περιοχής της Αλσατίας. Οι δράστες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η επίθεση  στο παντοπωλείο στο Παρίσι  είχε πολλά θύματα.  Λίγο μετά την τραγωδία, ο Netanyahu  συμβούλεψε τους  Γαλλοεβραίους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

*φωτογραφία  [Christliches Medienmagazin pro/Flickr]