Έκκληση Τουσκ για ενότητα στην ΕΕ ενόψει απειλής Τραμπ

Μόνο ενωμένη θα μπορέσει η Ευρώπη να διατηρήσει την πλήρη ανεξαρτησία της, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. [European Council]

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκαταλέγεται πλέον, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, μεταξύ των απειλών κατά της Ευρώπης. Ο πολιτικός κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι, ώστε να αποφύγουν να κατακτηθούν από αυτές τις δυνάμεις.

Σε επιστολή του προς τους εθνικούς ηγέτες ενόψει της συνόδου της Παρασκευής, στην οποία θα προεδρεύσει η Μάλτα και που θα αφορά στην προετοιμασία για το μέλλον της ΕΕ μετά τη βρετανική αποχώρηση, ο συντηρητικός πρώην Πολωνός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πιο προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ προσφέρει στην ΕΕ μια ευκαιρία και ότι η ένωση θα πρέπει να κάνει πλέον περισσότερα για τη θέσπιση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Τονίζοντας πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 60ετούς ιστορίας της, ο Τουσκ ανέφερε πως μια «αποφασιστική Κίνα», η «επιθετική πολιτική της Ρωσίας» προς τους γείτονές της, το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» που τροφοδοτεί την αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποτελούν βασικές εξωτερικές απειλές. Αυτά «καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης, όλα κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά απρόβλεπτο», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ είναι μεταξύ των πιο κατηγορηματικών αφότου ο Τραμπ ανέλαβε την αμερικανική προεδρία πριν από 11 ημέρες, ενώ αντανακλούν μια εντεινόμενη αίσθηση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι υπάρχει ανάγκη απάντησης στις κινήσεις του προέδρου σε επίπεδο πολιτικής, ιδιαίτερα στην απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους κάποιων χωρών.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ο Τραμπ να στηρίζει το Brexit και έχουν κάνει λόγο για άλλες χώρες που μπορεί να ακολουθήσουν τη Βρετανία εκτός του μπλοκ.

«Ο κατακερματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα οδηγήσει σε αποκατάσταση κάποιας μυθικής, πλήρους κυριαρχίας των κρατών-μελών της, αλλά στην πραγματική και αληθινή εξάρτησή τους από τις μεγάλες υπερδυνάμεις: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα», έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συμβουλίου στο γράμμα του.

«Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε απόλυτα ανεξάρτητοι. Πρέπει, ως εκ τούτου, να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά και θεαματικά βήματα, που θα αλλάξουν τα συλλογικά συναισθήματα και θα αναβιώσουν τη φιλοδοξία να ανεβάσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο επόμενο επίπεδο», πρόσθεσε.

Το Reuters, πάντως, αναφέρει ότι ανώτατοι εθνικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζήτησαν σήμερα την πιθανότητα ευρωπαϊκής απάντησης στον Τραμπ, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να βιαστούν να χάσουν έναν βασικό σύμμαχο.

X