Είναι η Ρωσία πίσω από τις διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή στην ΕΕ; «Σίγουρα ναι», λέει η Ουκρανία

Διαδήλωση Βέλγων μαθητών [Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Η Ουκρανία είναι σίγουρη ότι η Ρωσία υποστηρίζει ενεργά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στις χώρες της ΕΕ κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν.

Ο Κλίμκιν, βρίσκοταν στις Βρυξέλλες για την συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν καίρια ζητήματα  όπως αυτό της Ουκρανίας, και ρωτήθηκε για το εάν συμφωνούσε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες αφού μίλησε για υβριδικό πόλεμο από τη Ρωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μαθητές λυκείων από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο κινητοποιήθηκαν, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να λάβουν πιο σοβαρές αποφάσεις για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στη διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, η Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για το ότι οι Γερμανοί μαθητές, μετά από χρόνια, υιοθέτησαν την συγκεκριμένη ιδέα χωρίς να έχουν εξωτερική επιρροή.

Στο Βέλγιο, η Joke Schauvliege, αρμόδια υπουργός της Φλάνδρας για το Περιβάλλον, αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού είπε ότι είχε πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών πως οι σχολικές διαμαρτυρίες  παιδιών κατευθύνονταν από μια ανώνυμη ξένη εξουσία. Οι δηλώσεις της προκάλεσαν δημόσια αγανάκτηση. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου αρνήθηκαν ότι ανέφεραν οτιδήποτε για το θέμα αυτό στη Schauvliege, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τους ισχυρισμούς για ξένη παρέμβαση, ο  Κλίμκιν ήταν κατηγορηματικός για την εμπλοκή της Ρωσίας και ότι οι προσπάθειες της Μόσχας είχαν σκοπό την επιρροή της σκέψης.

«Είναι σημείο ανταλλαγής με όλους τους εταίρους μας. Η Ρωσία υποστηρίζει την ανακίνιση προβλημάτων μέσα στην Ευρώπη, επειδή ο στόχος της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποδυναμώσει την ίδια την ΕΕ. Διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή: σίγουρα ναι. Διάφορες ψευδοπεριβαλλοντικές οργανώσεις: κοιτάξτε την Ιταλία, όπου προσπαθούν να διαταράξουν τους μελλοντικούς αγωγούς φυσικού αερίου», είπε.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών στην Απουλία ενάντια στον αγωγό Trans-Adriatic (TAP), που σχεδιάστηκε για να φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη χερσόνησο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια από την επανάσταση του Μαϊντάν στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, η ίδια η Ουκρανία έχει γίνει το γήπεδο όλων των ειδών του υβριδικού πολέμου και οι ηγέτες της έχουν γίνει ειδικοί στο θέμα, πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με ομολόγους της ΕΕ.

Ο Κλίμκιν εξήγησε πως τα κίνητρα της Ρωσίας να ξεκινήσει διαδηλώσεις κατά της κλιματικής αλλαγής έγιναν με τους εξής όρους:

«Οι Ρώσοι απλά τρελένονται για την πώληση περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. […] Η αλλαγή, το ανακάτεμα των οργανώσεων για την αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας, για να εξηγηθεί ότι «περισσότερο φυσικό αέριο είναι καλό, ο άνθρακας είναι κακός, αλλά το ρωσικό αέριο είναι καλό, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι αξιόπιστο. Ας ασχοληθούμε με το ίδιο πολιτικό πρότυπο που είχαμε στη δεκαετία του 1970, ένα είδος νέου Ostpolitik (η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Ανατολικής Ευρώπης) και όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία, αλλά παντού», δήλωσε ο Κλίμκιν.

Περιέγραψε τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει σε διάφορα επίπεδα: «πρόκειται για ψεύτικες ΜΚΟ, πρόκειται για την προσπάθεια να αγοράσουν δημοσιογράφους, για την προσπάθεια αγοράς μέσων ενημέρωσης, για την ανάμειξη στην πολιτική τάξη. Όχι της ίδιας έκτασης όπως στην Ουκρανία, αλλά είναι τόσο εμφανές».

X