ΕΕ-ΗΠΑ: Παράταση μέτρων και επιβολή νεών κυρώσεων σε Ρώσους για την Ουκρανία

Ukraine-EU-Russia.jpg

Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά επέβαλαν χθες νέες κυρώσεις κατά Ρώσων υπευθύνων και ρωσικών οντοτήτων

Οι κυρώσεις επεβλήθηκαν για “τη συνέχιση της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία”, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ακολούθησε επίσημη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Έξι υπεύθυνοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο γιατί κατάσχεσαν ουκρανικά πλοία στο Στενό του Κερτς, στ΄ανοικτά της Κριμαίας, και γιατί υποστήριξαν  αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων που ορίζονται στη μαύρη λίστα και απαγορεύουν τις εμπορικές συναλλαγές με αυτά.

“Από τότε που η Ρωσία άρχισε την εκστρατεία επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας” και την κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, “εμείς, μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους μας, εκφράσαμε  την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις παράνομες μηχανορραφίες της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης της επίθεσής της στο Στενό του Κερτς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του επίσης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Καλούμε τη Ρωσία να παραδώσει στην Ουκρανία τα πλοία που κατασχέθηκαν και τα μέλη των πληρωμάτων που κρατούνται, όπως και να σεβαστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα του εδάφους της Ουκρανίας” προσθέτει.

Οι κυρώσεις στρέφονται συγκεκριμένα κατά τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων της εθνικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, εμπλεκομένων  στην επίθεση στα τρία ουκρανικά πλοία στ΄ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο του 2018, εξηγεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Είκοσι τέσσερις Ουκρανοί ναύτες “παραμένουν παράνομα κρατούμενοι”, προσθέτει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης γιατί συνεχίζει την κατοχή της στην Κριμαία, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης παράνομες εκλογές που διεξήχθησαν από τους Ουκρανούς αυτονομιστές στις 11 Νοεμβρίου 2018″, προσθέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και σε βάρος δύο αυτονομιστών Ουκρανών που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση των εκλογών αυτών.

Τα ονόματα των Αλεξέι Ναϊντένκο και Βλαντίμιρ Βισότσκι περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα που παγώνει πιθανά περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε κάθε αμερικανό πολίτη να έχει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Οκτώ ρωσικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έξι όμιλοι αμυντικών εξοπλισμών που δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, περιλαμβάνονται επίσης στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

Δύο ναυπηγεία, εκ των οποίων το Zelenodolsk, ο μεγαλύτερος ρωσικός κατασκευαστής πλοίων, ο προμηθευτής υδροακουστικού εξοπλισμού (Okeanpribor), ο κατασκευαστής μηχανών ντίζελ για το ρωσικό Ναυτικό (Zvezda), και ένας παραγωγός ηλεκτρονικών-προμηθευτής του ρωσικού στρατού (Fiolent).

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το Συμβούλιο προσέθεσε 8 Ρώσους αξιωματούχους στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τις νέες αυτές καταχωρίσεις αντιδρώντας στην κλιμάκωση στον πορθμό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα καθώς και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, η οποία άσκησε αναίτια στρατιωτική βία.

Στους αξιωματούχους στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του συνοριακού τμήματος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την Δημοκρατία της Κριμαίας και την Σεβαστούπολη και ο αναπληρωτής του, τρεις αξιωματικοί διοικητές ρωσικών σκαφών περιπολίας των συνόρων και ενός ανθυποβρυχιακού πλοίου που συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις με τις οποίες εμποδιζόταν η πρόσβαση ουκρανικών σκαφών στις ακτές τους στην Αζοφική Θάλασσα, δύο επικεφαλής υπηρεσιών ρωσικών σημείων ελέγχου, καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός διοικητής, υπεύθυνος των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της παρανόμως προσαρτημένης Κριμαίας και της Σεβαστούπολης.

Επίσης το Συμβούλιο παρέτεινε την ισχύ των περιοριστικών μέτρων για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Το Συμβούλιο αφαίρεσε το όνομα ενός αποβιώσαντος από τον κατάλογο. Τα μέτρα εφαρμόζονται τώρα σε σύνολο 170 προσώπων και 44 οντοτήτων. Συνίστανται δε σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Απαγορεύεται επίσης στους φορείς της ΕΕ να διαθέτουν οικονομικούς πόρους στα πρόσωπα και τις οντότητες του καταλόγου.

Όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου, η ΕΕ απαιτεί να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι ουκρανοί ναυτικοί που κρατούνται, να επιστραφούν τα σκάφη που έχουν κατασχεθεί και να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων από τα Στενά του Κερτς. Επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στο διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και την ενωσιακή πολιτική της μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Οι νομικές πράξεις εκδόθηκαν από το Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία. Έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλα μέτρα με τα οποία αντέδρασε η ΕΕ στην κρίση στην Ουκρανία είναι τα εξής:

  • οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων κλάδων της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες ισχύουν επί του παρόντος έως τις 31 Ιουλίου 2019,
  • περιοριστικά μέτρα λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και ισχύουν επί του παρόντος έως τις 23 Ιουνίου 2019.