ΕΕ: Η Λιθουανία ενήργησε «σύμφωνα με τους κανόνες» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ

Με τους περιορισμούς στη σιδηροδρομική διαδρομή, το Καλίνινγκραντ πρέπει τώρα να εντείνει τις μεταφορές με πλοία. [Shutterstock/travelarium.ph]

Η Λιθουανία δεν ενήργησε μονομερώς και εφάρμοσε μόνο τις κυρώσεις της ΕΕ όταν αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση ορισμένων αγαθών προς το αποκλεισμένο ρωσικό Καλίνινγκραντ, δήλωσε τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστηρίζοντας το Βίλνιους στη νέα διαμάχη του με τη Μόσχα.

Η διαμάχη έχει εγείρει ανησυχίες για ένα άλλο θερμό επεισόδιο στη Βαλτική, καθώς έρχεται μια εβδομάδα μετά την κατάθεση νομοσχεδίου στη ρωσική Κρατική Δούμα, το οποίο ουσιαστικά αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

Εδώ και εβδομάδες, η ρωσική κρατική τηλεόραση συζητά, μεταξύ άλλων, αν η Μόσχα θα πρέπει να ανοίξει έναν «διάδρομο» από τη Λευκορωσία μέσω της Πολωνίας -το λεγόμενο Suwałki Gap- και να παρακάμψει έτσι τη χερσαία οδό μέσω της Λιθουανίας.

«Σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ, υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές που ισχύουν σε σχέση με ορισμένα αγαθά», δήλωσε ο Μπορέλ τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Η κατηγορία κατά της Λιθουανίας ότι εφαρμόζει τις λιθουανικές κυρώσεις είναι ψευδής, καθαρή προπαγάνδα», είπε.

«Η Λιθουανία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] Αν διέρχονται από το έδαφος της ΕΕ ορισμένα αγαθά, αυτό απαγορεύεται», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ θα «ελέγξει» ωστόσο τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για να διαπιστώσει ότι «ευθυγραμμίζονται πλήρως» με κάθε είδους κανόνα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ότι επιβάλλεται «αποκλεισμός» μεταξύ του Καλίνινγκραντ και άλλων περιοχών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η διέλευση επιβατών και εμπορευμάτων που δεν έχουν υποστεί κυρώσεις συνεχίζεται.

Η Ρωσία είχε απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για τους «ανοιχτά εχθρικούς» περιορισμούς της Λιθουανίας, αφού το Βίλνιους σταμάτησε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας τη σιδηροδρομική μεταφορά ρωσικών αγαθών στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, σφηνωμένο μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαίτησε από το Βίλνιους να ανακαλέσει αμέσως την κίνηση που χαρακτήρισε «ανοιχτά εχθρική».

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων» εάν η διαμετακόμιση φορτίων από το Καλίνινγκραντ προς την υπόλοιπη χώρα μέσω της Λιθουανίας δεν αποκατασταθεί πλήρως σύντομα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η περιοχή, με μια μεγάλη, ελεύθερη από πάγους βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και βάσεις εκτόξευσης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Iskander, βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία και δεν έχει καμία χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία.

Με τους περιορισμούς στη σιδηροδρομική διαδρομή, το Καλίνινγκραντ πρέπει τώρα να εντείνει τις μεταφορές με πλοία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, εν τω μεταξύ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι σταματάει μόνο τα φορτία προς το Καλίνινγκραντ για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

«Δεν κάνει τίποτα η Λιθουανία – είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που άρχισαν να λειτουργούν από τις 17 Ιουνίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

«Έγινε με διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις.

Ο Μπορέλ τόνισε επίσης ότι η κίνηση της Λιθουανίας δεν πρέπει να συγκρίνεται με την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα επηρεαστεί από αυτό που συμβαίνει στο Καλίνινγκραντ, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος επηρεάζεται πολύ από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε.