Ε.Ε. κατά Λευκορωσίας: Πιο κοντά σε έναν νέο γύρο κυρώσεων;

Ο νέος γύρος κυρώσεων πρόκειται να στοχεύσει Λευκορώσους αξιωματούχους, για τους οποίους η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οργάνωσαν τις αφίξεις μεταναστών ως εκδίκηση για τις κυρώσεις κατά Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [Tweitter account of Minsk Airport]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αργήσει να προβεί στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ενάντια σε περίπου 30 συνολικά άτομα και οντότητες – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia – όπως δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως «όπλο» για να ασκήσει πίεση προς τη Δύση – στέλνοντας ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή προς το Μινσκ, και έπειτα προς τα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Ο νέος γύρος κυρώσεων πρόκειται να στοχεύσει Λευκορώσους αξιωματούχους, για τους οποίους η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οργάνωσαν τις αφίξεις μεταναστών ως εκδίκηση για τις κυρώσεις κατά Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου), σε ένα κρίσιμο βήμα, οι 27 πρεσβευτές της Ε.Ε. πρόκειται να συμφωνήσουν και επισήμως ότι ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Πολωνία ισοδυναμεί με «υβριδικό πόλεμο» και μπορεί να χρησιμεύσει ως νομική βάση για την οικοδόμηση κυρώσεων.

Το Μινσκ αρνείται οποιαδήποτε τέτοια ανάμιξη και απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. Οι κυρώσεις ενάντια σε ανώτερους αξιωματούχους δεν ήταν μέχρι στιγμής αποτελεσματικές για την αποδυνάμωση της διακυβέρνησης του Λουκασένκο.

Τα κράτη της Ε.Ε. εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο – στοχεύοντας τον τοπικό αντασφαλιστικό τομέα και την κύρια εταιρεία του (BelarusRe) – όπως ανέφεραν διπλωμάτες.

Το πέμπτο πακέτο παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις της Λευκορωσίας θα ήταν η τελευταία απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην επιδείνωση των σχέσεων με τη Λευκορωσία, μετά τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές της Δύσης και της Λευκορωσίας τον Αύγουστο του 2020 από τον Λουκασένκο.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα – μεταξύ άλλων κατά των διεθνών αεροπορικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι μετέφεραν μετανάστες στο Μινσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι, είναι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχος που πρόκειται να τιμωρηθεί επειδή το υπουργείο του κατηγορείται ότι έδωσε λευκορωσικές βίζες σε πολίτες τρίτων χωρών, ιδίως Σύρους και Ιρακινούς – ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Η Ε.Ε. «μπλόκαρε» την κρατική αεροπορική εταιρεία Belavia από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο της και τα αεροδρόμιά της, αφού το Μινσκ ανάγκασε πτήση της Ryanair να προσγειωθεί προκειμένου να συλλάβει δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Τώρα, οποιεσδήποτε άμεσες κυρώσεις κατά της αεροπορικής εταιρείας θα της στερούσαν τη δυνατότητα να μισθώνει αεροσκάφη από ιρλανδικές, ρουμανικές και δανέζικες εταιρείες.

Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση στην Ε.Ε. για το εάν οι κυρώσεις θα πρέπει να ισχύουν μόνο για νέες μισθώσεις ή για τρέχουσες συμβάσεις.