Ε.Ε. και στρατηγική αυτονομία: Η μάχη στη Μεσόγειο μαρτυρά πως πρόκειται για ψευδαίσθηση

Αυτή η πραγματικότητα δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσέγγισης της Ε.Ε. [Shutterstock/FOTOGRIN]

Ο εν εξελίξει σιωπηλός «πόλεμος» προκειμένου να εισέλθει η περιοχή της Μεσογείου στη σφαίρα επιρροής της Ε.Ε., απειλεί τον στόχο της ένωσης για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για τα εξωτερικά ζητήματα.

Η Γαλλία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα. Η Ισπανία από μέρους της υπέγραψε μια συμφωνία για νέα εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία, ώστε να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει υποβρύχια προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο.

Επιπλέον, τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Γαλλίας στην Λιβύη παραμένουν ανταγωνιστικά, εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, η Ρώμη αποφάσισε να μην υπογράψει τη συμφωνία για τον EastMed υπό τον «τρόμο» ότι αυτό θα δυσαρεστήσει την Άγκυρα – μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει κυρώσεις από την Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητές της για εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ιταλία και η Ισπανία αντιτίθενται στα μέτρα αυτά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προέρχονταν από την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτή η πραγματικότητα δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσέγγισης της Ε.Ε. Και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τον στόχο του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πάροχος ασφάλειας, καθώς αυτό επιζητούν οι ευρωπαίοι πολίτες – να προστατεύονται από την Ένωση».