Δυσαρεστημένη η Σερβία απέναντι στον υπαινιγμό του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου για ένωση με την Αλβανία

Η Σέρβα ηγέτης κατηγόρησε τον Κούρτι ότι ακολουθεί πολιτική ενοποίησης. [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς αντέδρασε έντονα μετά τον υπαινιγμό του ομολόγου της του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι για πιθανό μελλοντικό δημοψήφισμα σχετικά με την ένωση με τη γειτονική Αλβανία.

Η Μπρνάμπιτς αντέδρασε στη δήλωση του Κούρτι χαρακτηρίζοντάς την «ένα ακόμη λιθαράκι στην υπονόμευση των θεμελίων της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας». Ο Κούρτι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ψήφιζε υπέρ της ενοποίησης σε ένα δημοψήφισμα, εφόσον αυτό διεξαγόταν δημοκρατικά και ειρηνικά.

Η Σέρβα ηγέτης κατηγόρησε τον Κούρτι ότι ακολουθεί πολιτική ενοποίησης.

Κάλεσε την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο Βιόλα Φον Κράμον να μιλήσει. «Κάθε σιωπή είναι ένα σημάδι έγκρισης», είπε.

Η Κράμον εξέδωσε πρόσφατα ένα δημοσίευμα στη EURACTIV, στο οποίο επέκρινε τη Σερβία για την έλλειψη προόδου όσον αφορά το κράτος δικαίου και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ υποχωρητική ως προς την συμμόρφωση της Σερβίας με τα ενταξιακά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας θα συναντηθούν στις 26 Νοεμβρίου για να συζητήσουν πιθανή συνεργασία σε διάφορους τομείς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Μπλέντι Σούτσι δήλωσε ότι θα υπογράψουν διάφορες συμφωνίες σχετικά με τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων από τα σύνορα, καθώς και για ένα νέο σημείο διέλευσης στο Σισταβετς.