Δύση και Αζερμπαϊτζάν καταδικάζουν τις «εκλογές» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

federica

Οι κάτοικοι της αυτονομιστικής περιοχή του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ προσήλθαν στις κάλπες χθες (3 Μαΐου) για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που καταγγέλλεται  ως παράνομη από το Μπακού και τη Δύση. Για πάνω από δύο δεκαετίες, η Αρμενία και  το Αζερμπαϊτζάν  βρίσκονται σε διαμάχη για την περιοχή, την οποία καμία χώρα δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη. Υπήρξε δε μια σημαντική πηγή εντάσεων στην στρατηγική περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και βρίσκεται μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η διαφορά έχει τις ρίζες της σε έναν αιματηρό πόλεμο στις αρχές του 1990, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Ερεβάν στήριξε τότε τους Αρμένιους αυτονομιστές, οι οποίοι και κατέλαβαν τον έλεγχο του Καραμπάχ και διάφορες άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άφησε πίσω της περίπου 30.000 νεκρούς.

Ενώ το Ερεβάν δεν αναγνωρίζει το αίτημα για  ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία και οι ηγέτες των  ανταρτών δεσμεύτηκαν ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες, επιμένοντας ότι διεξήχθησαν  σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. «Κάνοντας εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα», είπε ο Αρμένιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Tigran Balayan  στο AFP. Οι εκλογές «θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση των δημοκρατικών παραδόσεων και των αξιών στη χώρα μας»,  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της περιοχής Karen Mirzoyan  στο AFP πριν από την ψηφοφορία.

Διαφορετική άποψη έχει όμως το  Αζερμπαϊτζάν, το οποίο όχι μόνο καταδίκασε τις εκλογές ως παράνομες αλλά και απείλησε ότι θα ξαναπάρει την περιοχή με τη βία. «Οι λεγόμενες ‘ εκλογές ‘ στο κατεχόμενο από τους Αρμένιους, Καραμπάχ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αντιβαίνουν με το Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Hikmat Hajiyev στο AFP.

«Δεν θα δεχτούμε τα αποτελέσματα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν επίσης τις εκλογές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini, δήλωσε, μέσω εκπροσώπου, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο»  εντός του οποίου διεξάγονται οι εκλογές.  Ο Jeff Rathke, που εκπροσωπεί  το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, και ως εκ τούτου, δεν θα αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών στις 3 Μαΐου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, η οποία πριν από τον πόλεμο αποτελούσε το 25% του πληθυσμού, έχει εξ ολοκλήρου εκδιωχθεί. Οι 149.000 πολίτες του θύλακα είναι τώρα κυρίως αρμενικής καταγωγής. Παρά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει την τελική ειρηνευτική συμφωνία, με το  Καραμπάχ να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού, του οποίου  ι στρατιωτικές δαπάνες υπερβαίνουν το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού της Αρμενίας, έχει απειλήσει ότι θα πάρει πίσω τα εδάφη δια της βίας, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η Αρμενία, που υποστηρίζεται στρατιωτικά από τη Ρωσία, απαντάει ότι θα μπορούσε να συντρίψει κάθε επίθεση. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έχουν ενταθεί και πάλι φέτος μετά από μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας το 2014.

Euractiv με AFP

X