Δημοψήφισμα για ένταξη στην πολιτική άμυνας της ΕΕ σχεδιάζει η Δανία

6925813766_760516ebfe_z

Η Δανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τον τερματισμό της «εξαίρεσής» της (opt-out) από την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Καρλ Χόλστ την Τετάρτη (5 Αυγούστου).

Η Δανία κέρδισε εξαιρέσεις από ορισμένους τομείς πολιτικής της ΕΕ, όπως η πολιτική για το νόμισμα του ευρώ και της άμυνας, σε δημοψήφισμα του 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τερματισμός της εξαίρεσης αυτής θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και να συνεργαστεί για την ανάπτυξη και την απόκτηση στρατιωτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα επιτρέψει επίσης στη Δανία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχει στη λήψη αποφάσεων καθώς και τον σχεδιασμό σε αυτόν τον τομέα.

«Η κυβέρνηση θέλει να τερματίσει την εξαίρεση από την άμυνα. Αυτό ήταν επίσης η σύσταση της επιτροπής άμυνας που συμμετέχουμε» στην εφημερίδα Information.

Ο Χόλστ, ο οποίος ανήκει στους κεντροδεξιούς, φιλοευρωπαίους φιλελεύθερους, που ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούνιο, δεν σχολίασε περαιτέρω, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε το σχέδιο δημοψηφίσματος.

Ο Χόλστ δεν έδωσε καμία ημερομηνία για το δημοψήφισμα, αλλά ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Peter Jensen Juel δήλωσε ότι θα λάβει χώρα σύντομα μετά το άλλο προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την κατάργηση της απαλλαγής της Δανίας από τους κανόνες της ΕΕ για τη δικαιοσύνη. Αυτό το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2015.

Και οι δύο ψηφοφορίες θα παρακολουθούνται στενά σε όλη την ΕΕ, ιδίως ως προοίμιο για την προσπάθεια της Βρετανίας να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της στην ΕΕ και να διεξάγει δημοψήφισμα πριν από το τέλος του 2017, για την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DF), το οποίο πήγε καλά στις εκλογές τον Ιούνιο, αλλά παραμένει στην αντιπολίτευση, είχε πίεσε για ένα δημοψήφισμα βρετανικού τύπου σχετικά με το αν η Δανία θα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [Comrade Foot/Flickr]

X