Διείσδυση της Ρωσικής προπαγάνδας στην ΕΕ βλέπει Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Είδηση ή προπαγάνδα;

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ρωσική προπαγάνδα είναι πλέον ισχυρή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ σε μερικά τοπικοί πολιτικοί μεταφέρουν απευθείας τα μηνύματά της.

Μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο” που η Ρωσία διεξάγει στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, ο Jakub Kalenski, μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη της Ρωσικής προπαγάνδας, ανέφερε ότι τέτοιου είδους παραπληροφόρηση συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Υποστήριξε ότι στις Βαλτικές χώρες στόχος είναι ο Ρωσόφωνος πληθυσμός μέσω καναλιών της Ρωσικής τηλεόρασης.

Ωστόσο,δήλωσε ότι στις χώρες του Βίσεγκραντ – Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία – τα μέσα παραπληροφόρησης είναι διαφορετικά. Ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ιστοσελίδες παραπληροφόρησης. Μία ουγγρική δεξαμενή σκέψης μέτρησε περίπου 100, ενώ υπάρχουν περίπου 70-80 και στην Τσεχία, και ένας παρόμοιος αριθμός στη Σλοβακία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καλένσκι, η τακτική στη Σκανδιναβία είναι πάλι διαφορετική, και εκεί η παραπληροφόρηση γίνεται κυρίως μέσω «τρολ» του διαδικτύου. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι σπείρουν τη διχόνοια με την ανάρτηση προκλητικών σχολίων σε άρθρα. Οι λεγόμενες «ταξιαρχίες του διαδικτύου» (“web-brigades”) αποτελούνται από ανώνυμους πολιτικούς σχολιαστές υποστηριζόμενους από το κράτος.

«Και επίσης υπάρχουν χώρες όπου δεν χρειάζονται καν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή οι πολιτικοί διαδίδουν τα προγραμματισμένα μηνύματα», είπε.

Κληθείς από EurActiv.com να κατονομάσει αυτές τις χώρες, ο Kalenski απάντησε: «Νομίζω ότι μπορείτε να τις βρείτε μόνοι σας.»

Επέμεινε ότι η ρωσική προπαγάνδα στοχεύει όχι μόνο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς.

Ο Kalenski δήλωσε ότι εκπρόσωπος ισπανικής δεξαμενής σκέψης, την οποία δεν κατονόμασε, του αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των Ισπανών πιστεύει ότι η Ρωσία είναι θύμα της επιθετικής Δύσης.

«Κανείς δεν είχε τόσο προνομιακές σχέσεις με τη Δύση όσο η Ρωσία. Ήταν μέλος των G8, μέλος του ΠΟΕ, και το στρατιωτικό προσωπικό της ήταν στο ΝΑΤΟ μέχρι πολύ πρόσφατα. Η επιδείνωση των σχέσεων είναι καθαρά δικό της σφάλμα, ωστόσο η πλειοψηφία της ισπανικής κοινωνίας ακόμα πιστεύει ότι αυτή την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής. Σύμφωνα με άλλη πηγή – την οποία ο ίδιος δεν κατονόμασε – το 50% των πολιτών στη Γαλλία, πιστεύει ότι το Κίεβο ξεκίνησε τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Υβριδικός πόλεμος «α λα Ρωσία»

Ο Kalenski έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέδριο με τίτλο «Ρωσικός υβριδικός πόλεμος και πολιτική στην Ευρώπη», το οποίο διοργανώθηκε από δύο ουκρανικές δεξαμενές σκέψης και την ιστοσελίδα EUtoday, η οποία καλύπτει κυρίως ειδήσεις από την Ουκρανία. Κανένας Ρώσος εκπρόσωπος δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο Yuri Fedorov, Ουκρανός ειδικός στη ρωσική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και συγγραφέας του βιβλίου «Υβριδικός πόλεμος α λα Ρωσία», είπε ότι ο υβριδικός πόλεμος εναντίον της χώρας του αποτελεί το πρώτο παράδειγμα ενός τέτοιου είδους πολέμου στην ιστορία.

Ο Fedorov υποστήριξε ότι μέσω της παραπληροφόρησης, η Ρωσία μετέφερε το μήνυμα ότι οι Ορθόδοξοι πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη Μόσχα, ότι η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία ανήκουν στο ίδιο έθνος, και ότι ως αποτέλεσμα, πολλοί Ρώσοι πίστευαν ότι η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.

«Αν η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποδειχτεί επιτυχής, θα επαναληφθεί στις χώρες της Βαλτικής και αλλού», είπε.

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο Fedorov είπε ότι οι ουκρανικές αρχές σταματήσαν τον υβριδικό πόλεμο στο Χάρκοβο και στην Οδησσό, και ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση στην πόλη Donbas.

Ο ρωσικός στρατός δεν είναι σε θέση να κινηθεί περαιτέρω χωρίς τη μαζική χρήση των αερομεταφορών και των παραδοσιακών μέσων πολέμου – κάτι που είναι απαράδεκτο για το Κρεμλίνο, ανέφερε.

Κατά συνέπεια, ο νέος στόχος της Ρωσίας είναι να αλλάξει η Ουκρανία το σύνταγμά της, δίνοντας de facto εξουσία αρνησικυρίας στους αυτονομιστές και την ικανότητα να αποσταθεροποιήσουν μόνιμα τη χώρα. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, γιατί μια ασταθής Ουκρανία θα ήταν «εφιάλτης» για την Ένωση, είπε.

Η συμφωνία του Μινσκ (βλέπε φόντο) προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα της Ουκρανίας δίνοντας μεγαλύτερη αυτονομία στις αυτονομοκρατούμενες περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Ωστόσο, η Ουκρανία επιμένει ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα θα πρέπει να έρθουν στο τέλος της διαδικασίας, όταν η Ουκρανία θα έχει ανακτήσει την κυριαρχία επί των εδαφών αυτών.

Ο Yehor Bozhok, ως επικεφαλής της Ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ψευτοεκλογές και νομιμοποίηση των τρομοκρατών». «Αυτό δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Μινσκ”, πρόσθεσε.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε πραγματική κατάπαυση του πυρός και πραγματική ασφάλεια στο έδαφος, να αρχίσει η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΕ, υπό την επίβλεψη του ODIHR (Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Αυτή ήταν η συμφωνία”, δήλωσε ο Bozhok.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δηλώνει ομόφωνα ότι πριν από τις εκλογές απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία συνθηκών ασφαλείας.

«Αλλά δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προθυμίας από το Κρεμλίνο να εφαρμόσει ό, τι συμφώνησε», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας (η λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας) έδωσαν την υποστήριξή τους σε μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, μετά από 17 ώρες από διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας το Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου 2015.

Σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύτηκαν να σέβονται την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

Στις 2 Μαρτίου 2015, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ χρειάζεται ευρύτερο ρόλο ως παρατηρητής της κατάπαυσης του πυρός.

Στις 2 Οκτωβρίου 2015, οι ηγέτες της μορφής Νορμανδία παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την οργάνωση εκλογών οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα στην Ουκρανία και, ως αποτέλεσμα, η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ θα τρέξει στο επόμενο έτος.