Διεύρυνση: 13 μέλη καλούν την «παλιά ΕΕ» να στηρίξει Σκόπια-Τίρανα

[carbonbrief.org]

Έγγραφο που θα παρουσιαστεί στην ΕΕ των 28, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αξιοπιστίας της διεύρυνσης του μπλοκ, με τη σκέψη κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, συντάσσουν δεκατρείς χώρες της ΕΕ, ως επί το πλείστον νέα μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και η Ιταλία και η Αυστρία.

Τα 13 κράτη είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Το έγγραφο θα πρέπει να παρουσιαστεί σε συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε μια πρόσκληση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε στη EURACTIV αξιωματούχος μιας από τις 13 χώρες.

«Είναι επίσης μια μορφή πίεσης, που σκοπό έχει να δείξει ότι το δίλημμα του εάν χρειαζόμαστε πρώτα μια εμβάθυνση της ΕΕ και τη διεύρυνση αργότερα, είναι τεχνητό και λάθος. Εκτός αν οι δύο διαδικασίες συμβαδίσουν, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ξανά τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά δυστυχώς με πιο απαιτητικό και οδυνηρό τρόπο και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει επισήμως την έναρξη των συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα, αλλά η απόφαση πρέπει να επιβεβαιωθεί από όλα τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο, όπου η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ηγούνται της αντιπολίτευσης.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να κατανοήσουμε αυτό το τεχνητό δίλημμα γιατί μιλάμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι για την πραγματική διεύρυνση. Η Δύση προφανώς δεν μπορεί να το καταλάβει», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

Στη Γερμανία, η διεύρυνση έχει διαιρέσει τον κυβερνώντα μεγάλο συνασπισμό. Το CDU / CSU θέλει να αντιταχθεί σε μια γρήγορη έναρξη των συνομιλιών με τα Τίρανα και τα Σκόπια. Ο Gunther Krichbaum, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρώπης του Βundestag, δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα επιτευχθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Όμως ο Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, Michael Roth (SPD), θέλει αμέσως να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Πλέον εξαρτάται από την ΕΕ να ανταποκριθεί. Δώσαμε το λόγο μας και πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», έγραψε ο Roth σε άρθρο για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι μια από τις 13. Ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πετρίτσεκ έχει επανειλημμένως ζητήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή. «Θα είμαι ισχυρός υποστηρικτής προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες», δήλωσε ο Πέτριτς την Παρασκευή σχετικά με την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

X