Διχασμός μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

[carbonbrief.org]

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (21 Ιουνίου) σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, καθώς οι διαχωρισμοί σχετικά με τη διανομή βασικών θέσεων εμπόδισαν την πρόοδο. Οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 30 Ιουνίου για δείπνο εργασίας για να προσπαθήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την υποστήριξή της για τη διαδικασία Spitzenkandidaten μετά τις διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που απέτυχαν να αποκτήσουν πλειοψηφία για τον υποψήφιο του κόμματός της, Manfred Weber. Οι συνομιλίες ήταν «έντονες αλλά φιλικές», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι όσο δεν εφαρμόστηκε πλήρως η διαδικασία Spitzenkandidaten, η ΕΕ «δεν ήταν ακόμη στο σημείο που θα ήθελα να δω». Όποιος και να πάρει την κορυφαία θέση, «θα πρέπει να βρούμε μια κοινή θέση με το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στη EURACTIV.com ότι οι επικεφαλής της κεντροαριστεράς S&D και της κεντρώας Renew Europe δήλωσαν στον Weber πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για να τον υποστηρίξει.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Για το Παρίσι, η κίνηση δεν έρχεται ως έκπληξη. «Είχα πάντα μια σαφή εικόνα για το θέμα, δεν με εκπλήσσει αυτό που συμβαίνει», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Amélie de Montchalin, δήλωσε ότι η Ισπανία έχει «καλά προφίλ» για να αναλάβει τις υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ. «Η Γαλλία δεν διαπραγματεύεται, κάθε κυβέρνηση προτείνει, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ισπανία έχει πολύ καλά προφίλ», δήλωσε η De Montchalin σύμφωνα με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Δεν ανέφερε ονόματα, αλλά δήλωσε: «μέσα στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή θα προσπαθήσουμε να είμαστε οι πιο φιλόδοξοι για να υποστηρίξουμε τους αρμόδιους ανθρώπους που μπορεί να μην βρίσκονται στους πιο γνωστούς κύκλους της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Οι πηγές του Elysée ανέφεραν ότι η Ισπανία θα έχει «καλή εκπροσώπηση» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μετά τις έντονες επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στις ευρωεκλογές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Josep Borrell θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για την κορυφαία δουλειά στις Βρυξέλλες, δήλωσε η De Montchalin.

Στη Μπρατισλάβα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελλεγκρίνι δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τον Μάρος Σέφκοβιτς σε αντικατάσταση της Federica Mogherini ως Ύπατου Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Επίσης, διέψευσε άρθρο που δημοσίευσε η καθημερινή Pravda, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο Βουκουρέστι, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis δεν ήθελε να σχολιάσει ρεπορτάζ των Financial Times σχετικά με τον πιθανό διορισμό του ως προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να σχολιάζουμε τις φήμες αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο ίδιος. Φέτος, ολοκληρώνει την πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος και έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει δεύτερη θητεία.