Διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζητά ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Φεντερικά Μοργκερίνι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους. [ΕΕΑS]

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσο διάστημα η κατάσταση στην περιοχή δεν βελτιώνεται, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας  τη Δευτέρα (29 Αυγούστου), απορρίπτοντας κλήσεις για άρση από τη Σλοβακία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις κυρώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ισχυριζόμενος ότι έχουν βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Ρωσία, ενώ δεν έχουν επηρεάσει «απολύτως τίποτα».

«Η άμεση αντίδρασή μου σε τέτοιου είδους σχόλια είναι ότι αν δεν έχουμε καταφέρει απολύτως τίποτα, τότε ας προσθέσουμε περισσότερες κυρώσεις», δήλωσε ο Λίνας Λινκεβίσιους στο πρακτορείο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νορβηγία.

Υποστήριξε ότι οι προτάσεις για τον τερματισμό των κυρώσεων είναι πρόωρες, δεδομένου ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει αποκλιμακωθεί, η πρόσβαση στη ζώνη των συγκρούσεων για τους παρατηρητές παραμένει περιορισμένη και η Ρωσία εξακολουθεί να εμπλέκεται στρατιωτικά.

Οι δυτικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίζονται ότι  η Ρωσία υποστηρίζει και παρέχει όπλα σε αντάρτες αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σε μια σύγκρουση στην οποία περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 όταν και ξέσπασε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμα στρατιωτικός εξοπλισμός και στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας, και δεν αναφέρομαι στη συνοριακή γραμμή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουγγαρία ακολουθεί παρόμοια γραμμή με τη Σλοβακία σχετικά με το θέμα των κυρώσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, υποστηρικτής της Ρωσίας, έχει ζητήσει επανειλημμένα τον τερματισμό των κυρώσεων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στις 19 Αυγούστου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να άρει τις κυρώσεις, καθώς η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ για να αποκλιμάκωση των εντάσεων.