Δέσμευση των ΥΠΕΞ της ΕΕ να συνδράμουν την Λιβύη για το προσφυγικό

Η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δηλώσεις της στου δημοσιογράφους [EEAS]

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες χθες (6 Φεβρουαρίου) συμφώνησαν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους μετανάστες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα κράτησης της πολύπαθης Λιβύη, στον απόηχο της συνόδου κορυφής της Βαλέτα της περασμένης εβδομάδας.

Το ολοήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών – στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ των 28 – συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στην Ουκρανία και την Αίγυπτο, παρόλο που οι προσοχή στράφηκε στη Λιβύη, και την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μάλτα την Παρασκευή (3 Φεβρουαρίου).

Η συμφωνία προβλέπει € 200 εκατομμύρια επιπλέον για την λεγόμενη «διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου», από τις ακτές της Λιβύης στη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ έχουν καταδικάσει το σχέδιο για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μέσω Λιβύης, λέγοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τους μετανάστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια χώρα που βρίσκεται εν μέσω εμφύλιας σύρραξης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη Μάλτα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η εισροή, η οποία έφτασε τους 180.000 πρόσφυγες από τη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία το περασμένο έτος. Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών καταδίκασε την κακομεταχείριση των μεταναστών, καλώντας «όλα τα μέρη να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στα κέντρα για τους εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια». Η ΕΕ θα εργαστεί «για να ενισχυθεί η προστασία των μεταναστών, να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης, να εξασφαλίσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής, να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση και την αύξηση της υποβοηθούμενης εκούσιας επιστροφής στη Λιβύη», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε μια μακρά συνάντηση με το Fayez al-Sarraj, τον υποστηριζόμενο από τη Δύση πρωθυπουργό της Λιβύης.

Στην συνέχεια, εξέφρασε τον σκεπτικισμό της στους δημοσιογράφους ότι τη χρηματοδότηση που έχει διοχετευτεί στους Λίβυους. Ο σχεδιασμός της ΕΕ, ο οποίος εγκρίθηκε την Παρασκευή (3 Ιανουαρίου) αφορά τη χρηματοδότηση και την εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα πλοία με τους μετανάστες πριν αυτά φτάσουν στα διεθνή ύδατα, όπου η ΕΕ έχει οργανώσει μια επιχείρηση διάσωσης.

Περιλαμβάνουν, επίσης, προτάσεις για συνεργασία με τις φυλές στο μακρινό νότο της χώρας ώστε να κλείσουν τα σύνορα εκεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περίπου 1.500 μετανάστες διασώθηκαν, ανέφερε η ιταλική ακτοφυλακής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Μογκερίνι δήλωσε ότι περίπου 32.000 άτομα διασώθηκαν πέρυσι, αλλά «επίσης 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ύδατα της Λιβύης».

«Και εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό – οι Λίβυοι πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της πρέπει να κάνει για αυτό και δεν μπορούμε απλά να κλείσουμε τα μάτια σας, επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν, άσχετα αν οι προσπάθειές μας στα διεθνή ύδατα φέρουν ήδη αποτελέσματα.»

«Προσπαθούμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας στην έρημο, επειδή εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια τραγική απώλεια ζωών εκεί. Αν το παραβλέψουμε, πιστεύουμε ότι θα είναι ανεύθυνο. Έτσι, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενισχυθεί η Λιβύη για να σωθούν ζωές, να προστατεύονται άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που βρίσκονται επί του παρόντος στη Λιβύη, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς υπό άθλιες συνθήκες και να φέρουμε τον ΠΟΜ (Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης) και την Ύπατη Αρμοστεία να εργαστούν στο εσωτερικό της Λιβύης για τη βελτίωση των συνθηκών», κατέληξε η Μογκερίνι.

X