Δένδιας: Να καταρτιστεί κατάλογος κυρώσεων για την Τουρκία – Κοινή γραμμή με Ισραήλ για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στην ανάγκη να καταρτιστεί ένας κατάλογος κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε, αν η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, να τεθεί σε εφαρμογή αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Martens Centre for European Studies.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η Ελλάδα επιζητά από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με θέμα τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να καταρτιστεί ένας κατάλογος με ενδεχόμενες κυρώσεις για τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και, στο ίδιο πλαίσιο, να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες εις βάρος της Κύπρου. «Τα τουρκικά ερευνητικά, Yavuz και Barbaros, φτάνουν τις έρευνές τους ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ζητάμε την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού που έχει ψηφιστεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας εκθείασε ακόμη την αγαστή τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε λόγο για ένα ευρύ πλαίσιο δυνατοτήτων συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς. Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκτελεστικός διευθυντής του American Jewish Committee, David Harris, επεσήμανε ότι η Τουρκία αποτελούσε παραδοσιακά σύμμαχο του Ισραήλ αλλά η γεωπολιτική στροφή της, κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης Ερντογάν, έχει ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή. «Δεν θα πρέπει να αναλύσουμε πλέον τον Ερντογάν αλλά την αντίδρασή μας απέναντι στις αποφάσεις του», σημείωσε ο κ. Harris για να ξεκαθαρίσει ότι η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν στρέφεται εναντίον τρίτων κρατών, αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να κριθεί αν υπάρχει κοινό πλαίσιο διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο ενώ χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis ως «ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε πιο αυστηρό τόνο, ο D. Harris επεσήμανε ότι η απόσυρση ενός ερευνητικού πλοίου, που δεν θα έπρεπε εξαρχής να βρίσκεται στην περιοχή, δεν αποτελεί λόγο για επαίνους απέναντι στην Άγκυρα τονίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ένα από τα βασικά σημεία που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας εις βάρος των περιφερειακών της συμμάχων. Ο κ. Harris επεσήμανε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει, ειδικά μετά την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, κοινή εντύπωση από όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία έχει αλλάξει προτεραιότητες και σταδιακά αποκλίνει από τις συμμαχικές γραμμές. Έθεσε δε, ως παραδείγματα για τη μερική αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποστήριξη του περιφερειακού διαλόγου για την ενεργειακή συνεργασία (East Med Gas Forum) καθώς και τη μερική άρση του εμπάργκο για πώληση ελαφρών όπλων στην Κύπρο.

Γύρω από την ίδια θεματική, τέθηκε και το ερώτημα της συνάφειας μεταξύ αμερικανικής προεδρίας και διαχείρισης των περιφερειακών θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο Μπάιντεν γνωρίζει καλά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ έχουμε γνωριστεί και προσωπικά», σημείωσε ο Ν. Δένδιας για να ξεκαθαρίσει: «Ωστόσο, και ο Μάικ Πομπέο ήταν εδώ όταν χρειαστήκαμε την αμερικανική παρουσία». «Το ζητούμενο είναι η νέα διοίκηση να αντιληφθεί ότι η σημερινή Τουρκία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Κι εμείς, από τη δική μας πλευρά, να επιδιώξουμε να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο χωρίς να καταπατήσουμε τα δικαιώματά μας», κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο D. Harris που σημείωσε ότι «ο Μπάιντεν είναι γνωστός σε Ελλάδα και Κύπρο για χρόνια αλλά υπάρχουν άλλες γεωστρατηγικές πραγματικότητες που δεν αγνοούνται εύκολα».

«ΚΑΡΦΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αμφότεροι οι ομιλητές έθιξαν και το ζήτημα της έλλειψης ευρωπαϊκής ηγεσίας σε μία περίοδο έντονων αναταραχών για την Ανατολική Μεσόγειο. «Η Γαλλία έδειξε ηγετικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία που άλλα κράτη – μέλη δεν ανέπτυξαν», επεσήμανε ο D. Harris για να ξεκαθαρίσει ότι, προτού καταλήξουμε να συζητάμε για τη θέση της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. «Η Γερμανία δεν μοιάζει διατεθειμένη να δείξει ηγετικά στοιχεία. Πρόκειται για μια οικονομική υπερδύναμη αλλά δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει τα ηνία. Η Γαλλία, αντίθετα, έχει πιο καθαρή ματιά για τη στάση της Τουρκίας», συμπλήρωσε, από τη δική του πλευρά, ο Ν. Δένδιας. «Χρειαζόμαστε ηγεσία και όχι πλειοψηφίες. Η γερμανική ηγεσία είναι αναγκαία στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

X