Δεν θα μπλοκάρει τη CETA η Γαλλία

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Γαλλικού κοινοβουλίου απέρριψε ψήφισμα το οποίο καλεί τη Γαλλία να εμποδίσει την επικύρωση της CETA, λίγες μέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στον Καναδά.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ αναμένεται να επικυρωθεί προσωρινά μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο τα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να περάσουν ψήφισμα για να εμποδίσουν την εφαρμογή της.  Ο Βαλς απέφυγε να βρεθεί σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οτάβα την επόμενη εβδομάδα (13 και 14 Οκτωβρίου).

Νομική αβεβαιότητα

«Μου φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά από θέματα για τα οποία εξακολουθεί να υφίσταται νομική αβεβαιότητα, όπως τα διαιτητικά δικαστήρια ή η υπεράσπιση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ)», δήλωσε στη Euractiv η πρόεδρος της επιτροπής, Ντανιέλ Ορουά.

Η CETA πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί προσωρινά σε ισχύ. Η ΕΕ και ο Καναδάς ελπίζουν να υπογραφεί η συμφωνία, όταν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό επισκεφθεί την Ευρώπη στα τέλη του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η εφαρμογή της συμφωνίας θα παραμείνει προσωρινή έως ότου επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, μια προσέγγιση που πολλοί θεωρούν επικίνδυνη. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια συμφωνία η οποία εφαρμόζεται μόνο για δύο ή τρία χρόνια πριν απορριφθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ. Αυτό θα θέσει την Ένωση σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Γάλλος βουλευτής Ζαν-Νοέλ Καρπεντιέ.

Στο προτεινόμενο ψήφισμα, οι βουλευτές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσωρινή εφαρμογή της CETA, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εθνικής διαδικασίας επικύρωσης.

Άγνωστες συνέπειες

«Αν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν επικυρώσουν τη CETA, κανείς δεν θα είναι σε θέση να πει εάν α η απόρριψη θα ισχύσει για όλη τη συμφωνία ή μόνο για τις αρμοδιότητες σε εθνικό επίπεδο», σύμφωνα με την έκθεση.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τη ριζοσπαστική αριστερά και τους Πράσινους, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και τωνΡεπουμπλικάνων.

«Δε γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες της απόρριψης από ένα εθνικό κοινοβούλιο», δήλωσε η βουλευτής των Σοσιαλιστών, Σεμπά Νταγκομά. Ένας από τους συναδέλφους του κόμματός της πρόσθεσε ότι θα ήταν εξαιρετικά άστοχο να εγκρίνει το ψήφισμα λίγο πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει τον Καναδό ομόλογό του.

«Εξαρτάται αν βλέπεις  το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο», δήλωσε ο σοσιαλιστής  βουλευτής Ζιλ Σαβαρί. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη CETA, θα υπάρξει διεθνής προστασία για τις γεωγραφικές ενδείξεις. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε θέσει το σεβασμό των γεωγραφικών ενδείξεων σε μια εμπορική συμφωνία», είπε.

Η συμφωνία CETA θα προστατεύσει ορισμένες  γεωγραφικές ενδείξεις,  σημαντικό ζήτημα για τους Γάλλους, αλλά η προστασία αυτή δεν θα ισχύσει για ολόκληρη την λίστα των προϊόντων που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ζοζέ Μποβέ θεωρεί αυτή την προοπτική απαράδεκτη απειλή.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα τυριά είναι απίθανο να αντιγραφούν, οπότε δεν χρειάζονται την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Από την αλλή, τα τυριά Καμαμπέρ και Κοντ, τα οποία σήμερα μπορούν να παραχθούν οπουδήποτε,  θα προστατευθούν μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ.

«Δεν διδαχθήκαμε από ό, τι συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία με το Brexit: ότι οι ιδιοτροπίες ενός κράτους μπορούν να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε ο Μποβέ.

X