Δεκτή η αίτηση ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από την ΕΕ

[Slovak Presidency]

Ο Ιβάν Κόρτσοκ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Δεκτή έγινε χθες η αίτηση ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διέταξαν την εκπόνηση αξιολόγηση της ετοιμότητας της Βαλκανικής χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενταχθεί στο μπλοκ.

Σύμφωνα με δήλωση της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τα κράτη μέλη της Ένωσης χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών τους προγραμμάτων και τις κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς όφελος των πολιτών.

Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και της δημόσιας διοίκησης.

Η επίσημη αίτηση για ένταξη υποβλήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Κόβιτς. Η κατάθεση της αίτησης ανοίγει μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης και λήψης αποφάσεων για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας, που ακολουθείται από μια νέα διαδικασία λήψης αποφάσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο παρελθόν η ΕΕ είχε αποθαρρύνει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης για ένταξη λόγω αμφιβολιών ότι οι εθνοτικές ομάδες της χώρας μπορούν να δεσμευτούν για ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Ιβάν Κορτσόκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι «η αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Προεδρίας και χαιρόμαστε που την πραγματοποιούμε . Η διεύρυνση συνιστά ένα απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ευημερίας στη γειτονιά μας. Και αν μια χώρα παρέχει πρακτικά αποτελέσματα, τότε θα πρέπει και η ΕΕ να παρέχει πρακτικά αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σβίζντιτς τόνισε ότι η αποδοχή της αίτησης της χώρας συνιστά «ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή πορεία και το ευρωπαϊκό μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Πλέον απομένει μόνο μία χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, θα ήταν σίγουρα πιο δύσκολο για το Κοσσυφοπέδιο να σημειώσει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008, δεν αναγνωρίζεται από την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο.