Χάρτη με χώρες της ΕΕ υπέρ και κατά της Ρωσίας σχεδίασαν οι ευρωβουλευτές

Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι χώρες που αντιτάχθηκαν περισσότερο στο ψήφισμα, ενώ οι χώρες που το υποστήριξαν περισσότερο με σκούρο πράσινο. [VoteWatch]

Η ψηφοφορία  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή ψήφισμα για την Ρωσία οδήγησε στην σχεδίαση ενός  χάρτη, ο οποίος απεικονίζει ποιες χώρες έχουν  τους πιο φιλορώσους ή αντιρώσους ευρωβουλευτές. Η ιστοσελίδα Vote Watch μας επιτρέπει να δούμε πως ακριβώς ψήφισε ο κάθε ευρωβουλευτής και ποιοι είναι οι «αντιρρησίες».

Το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε στις 23 Νοεμβρίου την πολωτική «Στρατηγική ανακοίνωση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας από τρίτα μέρη». Το ψήφισμα βασίστηκε σε προσχέδιο της Πολωνής ευρωβουλευτή Άννα Ελιζαμπέτα Φοτύγκα (PiS) και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στη Ρωσία (επίσης κάνει λόγο για την προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους), αλλά σε γενικές γραμμές χώρισε τους ευρωβουλευτές σε δυο στρατόπεδα – αυτούς που υποστήριξαν την άποψη ότι η Ρωσία επιδιώκει πόλεμο στοχεύοντας στην καταστροφή της ΕΕ και σε αυτούς που σκέφτηκαν ότι αυτή η γλώσσα μπορεί μόνο να είναι αντιπαραγωγική.

Η ψήφος εγκρίθηκε με 304 ψήφους υπέρ και 179 κατά και με πολύ μεγάλο αριθμό αποχής (208).

Πιο φίλα προσκείμενη στη Ρωσία η Γαλλία;

Χωρίς καμία αμφιβολία το νότιο μέρος της ΕΕ απέρριψε το ψήφισμα. Πολλοί ευρωβουλευτές ψήφισαν σύμφωνα με τις εθνικές γραμμές, ειδικότερα η Γαλλία και η Ιταλία. Μόνο τρεις Γάλλοι ευρωβουλευτές από τους 68 παρόντες και μόνο οκτώ Ιταλοί ευρωβουλευτές από τους 69 παρόντες υποστήριξαν το ψήφισμα.

http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/meps-draw-map-of-pro-and-anti-russian-countries-in-the-eu/

 

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές επί των 18 παρόντων ούτε ένας δεν υποστήριξε το ψήφισμα. Μόνο έξι από τους 20 Πορτογάλους ευρωβουλευτές ψήφισαν «υπέρ». Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, μιας χώρας παραδοσιακά υπέρ της Ρωσίας για ιστορικούς λόγους, όλοι οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά, παρά τη θέση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για αποχή. Όλοι οι ευρωβουλευτές κυρίως από το τουρκικό κόμμα DPS απείχαν, γεγονός το οποίο δείχνει μια διάθεση ανυπακοής προς την πολιτική ομάδα που ανήκουν, αυτή των Φιλελευθέρων (ALDE), η οποία είχε τοποθετηθεί υπέρ. Όλοι οι προσκείμενοι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ψήφισαν υπέρ, σύμφωνα με της θέση της πολιτικής τους οικογένειας.

Συνολικά στοιχεία για τις 28 χώρες δείχνουν ότι η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ ψήφισε ως επί το πλείστων υπέρ, παρόλα αυτά υπήρχαν αποχές, ιδιαίτερα από την Γαλλία και την Ιταλία. Το μεγαλύτερο μέρος της ψήφου από το S&D ακολούθησε την οδηγία για αποχή. Πηγή από το S&D δήλωσε στη Euractiv ότι ο λόγος αφορούσε το γεγονός ότι η ομάδα δεν συμφωνούσε με την ιδέα της αναφοράς περί προπαγάνδας στο ίδιο κείμενο από την Ρωσία και το Ισλαμικό Κράτος.

Η αντιευρωπαϊκή ομάδα «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», υπό την προεδρία του Νάιτζελ Φάρατζ, ψήφισε μαζικά ενάντια στο ψήφισμα. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρί Λεπέν «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», ήταν ακόμη πιο ενωμένη ενάντια στο κείμενο.

Από την άλλη μεριά, όσοι προέρχονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως επίσης οι Γερμανοί, οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί ήταν σαφώς υπέρ του ψηφίσματος, με ποσοστά που κυμάνθηκαν από 50% έως 70%. Ακόμη και το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz, ψήφισε υπέρ περισσότερης δράσης για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας ενάντια στην ΕΕ.

Σαφώς, η πιο δυναμική ψήφος ενάντια στο δημοψήφισμα (περισσότερο από 70%) εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ψήφους των χωρών και των πολιτικών ομάδων, όπως επίσης και τις μεμονωμένες ψήφους μπορείτε να βρείτε εδώ.