Brexit: Η τελική πρόταση Τζόνσον προς ΕΕ για συμφωνία. Τα 5 σημεία

Μπόρις Τζόνσον, ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τις «τελικές» προτάσεις της κυβέρνησής του με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για αντικατάσταση του backstop, κοινοποίησε στην ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον.

Το σχέδιο προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά για τα αγαθά, αλλά την αποχώρησή της από την τελωνειακή ένωση.

Η Β. Ιρλανδία θα πρέπει να εγκρίνει αρχικώς τις προταθείσες διευθετήσεις και θα μπορεί να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για τη διατήρηση ή την διακοπή τους.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι «θα εξετάσει τις προτάσεις αντικειμενικά».

Μιλώντας στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι η μόνη εναλλακτική στο σχέδιό του είναι η μη συμφωνία.

Στη συνοδευτική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Τζόνσον αναφέρει ότι  οι προτάσεις σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τις συνέπειες της εν λόγω απόφασης στη βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Κυβερνητικέ ς πηγές εκτιμούσαν ότι  θα μπορούσε να ακολουθήσει μία έντονη περίοδος δεκαήμερων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στα μέσα του μήνα.

Πάντως το Reuters σημειώνει ότι και οι νέες προτάσεις Tζόνσον έτυχαν ψυχρής υποδοχής στις Βρυξέλλες.

•  Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/ συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

•  Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας

•  Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς συνοριακούς ελέγχους

•  Πρόβλεψη ώστε η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις προτού αυτές τεθούν σε ισχύ

•  Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν «ο Πρόεδρος Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας». Ωστόσο προσθέτει η ανακοίνωση «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας», σημειώνεται και τονίζεται ότι «πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

Η συνοδευτική επιστολή προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει το backstop ως «γέφυρα προς το πουθενά», τονίζοντας ότι «πρέπει να βρεθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός». Η κυβέρνηση Τζόνσον προτείνει τη συνέχιση υπαγωγής της Βόρειας Ιρλανδίας στους κανόνες της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς τόσο για αγροτικά όσο και για βιομηχανικά προϊόντα, κάτι που δημιουργεί κανονιστικά σύνορα, δηλαδή ελέγχους προέλευσης, ποιότητας κτλ, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών στο συνέδριο του κόμματος στο Μάντσεστερ, ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε εκ νέου την θέληση του να φέρει εις πέρας το Brexit.

“Ας πραγματοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και ότι ευκαιρίες αυτό μας φέρει” είπε ο Τζονσον προσθέτωντας ότι είναι έτοιμος για μια άτακτη έξοδο αλλά επιθυμεί συμφωνία.

“Στείλαμε λογικές και εφαρμόσιμες προτάσεις στην ΕΕ για να υπάρξει μια συμφωνία” είπε ο Τζόνσον από το βήμα του συνεδρίου.

Από την πλευρά της, η Ιρλανδική κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται τουλάχιστον αρνητικά στην τελική πρόταση του πρωθυπουργού Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τη σύναψη «δίκαιης και λογικής» συμφωνίας για το Brexit και ειδικότερα όσον αφορά το Ιρλανδικό σύνορο.