Αυξάνονται οι εντάσεις για την απειλή του πρωτοκόλλου του Ηνωμένου Βασιλείου

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε την Πέμπτη στον διαπραγματευτή των Βρυξελλών για το Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, ότι το Λονδίνο δεν θα έχει «άλλη επιλογή από το να δράσει» εάν η ΕΕ δεν επιδείξει την «απαιτούμενη ευελιξία». [EPA-EFE/ANDY RAIN]

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από Ιρλανδούς αξιωματούχους στην αναφερόμενη πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει μονομερώς μεγάλα τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εν τω μεταξύ οι εντάσεις αυξάνονται με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα του επιτρέψει να εγκαταλείψει βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου, όπως οι έλεγχοι στα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία.

Παρότι ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με τα επόμενα βήματά της, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε την Πέμπτη στον διαπραγματευτή των Βρυξελλών για το Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, ότι το Λονδίνο δεν θα έχει «άλλη επιλογή από το να δράσει» εάν η ΕΕ δεν επιδείξει την «απαιτούμενη ευελιξία» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο.

Μιλώντας την προηγούμενη ημέρα στον ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTÉ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η εργασιακή σχέση που υπήρχε με το Ηνωμένο Βασίλειο στο παρελθόν «απουσιάζει αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν ήταν σίγουρος αν η βρετανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να συνεργαστεί για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με το Πρωτόκολλο, προσθέτοντας ότι οι απειλές του Ηνωμένου Βασιλείου «έχουν πάει πολύ άσχημα» με την ΕΕ.

Η ΕΕ είδε το Λονδίνο να απορρίπτει την προθυμία του να συμβιβαστεί και να βρει κοινό έδαφος, και αντ’ αυτού να κινείται προς την κατεύθυνση της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κόβενι, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πήγε καλά και ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Westminster θα το σκεφτούν αυτό».

Στις Βρυξέλλες, ο Σέφκοβιτς δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν «απλώς απαράδεκτη». Η Ιρλανδή επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μέιριντ Μακγκίνες δήλωσε την Πέμπτη στο RTÉ ότι οι απειλές του Λονδίνου είχαν ως αποτέλεσμα να «ανέβει η θερμοκρασία» και ότι υπήρχε «μια αίσθηση ότι πάμε πάλι, ατυχώς».

Οι προειδοποιήσεις κατά ενός τέτοιου βήματος από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαπλωθεί και πέραν των Βρυξελλών. Την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν πρέπει να ακυρώσει μονομερώς, να σπάσει ή να επιτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο στη διευθέτηση που έχουμε συμφωνήσει μαζί, ιδίως επειδή γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά έχει επίσης να κάνει με την ειρηνική ανάπτυξη στην Ιρλανδία».