Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

EP Plenary - Election of the President of the Commission - Ursula VON DER LEYEN is elected President of the EC [Christian CREUTZ - European Parliament - EU]

Τα ονόματα των προτεινόμενων Επιτρόπων ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος συμφώνησε επί του σχεδίου καταλόγου των ορισθέντων Επιτρόπων που της παρέσχε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από σειρά επίσημων συνεντεύξεων που διενέργησε η ίδια.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με καθένα από τα πρόσωπα που πρότειναν τα κράτη μέλη ως υποψήφιους Επιτρόπους ξεχωριστά.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να εγκρίνει τον εν λόγω κατάλογο, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), και στη συνέχεια ο κατάλογος θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ., ενώ αύριο, η εκλεγείσα Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει την κατανομή των χαρτοφυλακίων και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να οργανώσει το έργο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολούθως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Του γεγονότος αυτού προηγούνται ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 125 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.

Ειδικότερα, τα ονόματα των προτεινόμενων Επιτρόπων είναι:

Αυστρία: Johannes Hahn
Βέλγιο: Didier Reynders
Βουλγαρία: Mariya Gabriel
Κροατία: Dubravka Šuica
Κύπρος: Stella Kyriakides
Τσεχική Δημοκρατία: Věra Jourová
Δανία: Margrethe Vestager
Εσθονία: Kadri Simson
Φινλανδία: Jutta Urplainen
Γαλλία: Sylvie Goulard
Ελλάδα: Margaritis Schinas
Ουγγαρία: László Trócsányi
Ιρλανδία: Phil Hogan
Ιταλία: Paolo Gentiloni
Λετονία: Valdis Dombrovskis
Λιθουανία: Virginijus Sinkievičius
Λουξεμβούργο: Nicolas Schmit
Μάλτα: Helena Dalli
Κάτω Χώρες: Frans Timmermans
Πολωνία: Janusz Wojciechowski
Πορτογαλία: Elisa Ferreira
Ρουμανία: Rovana Plumb
Σλοβακία: Maroš Šefčovič
Σλοβενία: Janez Lenarčič
Σουηδία: Ylva Johansson
Ο Josep Borrell (Ισπανία) ορίστηκε Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με την εκλεγείσα Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία).

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε ως υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου 2019. Με βάση τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που ανέπτυξε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη στη θέση της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλειοψηφία 387 ψήφων κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου 2019.

Στις 23 Αυγούστου, το Συμβούλιο έλαβε επιστολή από τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναφέρεται ότι: «Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 25 Ιουλίου, ότι δεν θα προτείνουμε επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη νέα Επιτροπή και ότι πρόθεσή μας με την απόφαση αυτή δεν είναι να εμποδίσουμε την ΕΕ να ορίσει νέα Επιτροπή. Με το παρόν επίσημο έγγραφο επιβεβαιώνω ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα προτείνει υποψήφιο για το σώμα των Επιτρόπων κατά τη θητεία 2019-2024».»

X