Αυστρία: Απόλυτα υπέρ της σωτηρίας της Συμφωνίας με το Ιράν

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ [Skai.gr]

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας της, πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει «απόλυτα» να σωθεί, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι μετά από την μονομερή πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, όλοι οι άλλοι συμπράττοντες στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας.

Η ίδια, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας πως «μία έξοδος από τη Συμφωνία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αξιοπιστία μας, και τότε είναι δεδομένη ουσιαστικά μία απώλεια εμπιστοσύνης στις συμφωνίες».

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στο γεγονός, όπως είπε, ότι «ο πλέον σημαντικός εταίρος της Συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έχει διαβεβαιώσει για την βούλησή του να συνεχίσει να τηρεί την Συμφωνία», και η Τεχεράνη αναμένει όμως επίσης οικονομικές παραχωρήσεις, γιατί σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει λίγα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Εκείνον που προκάλεσε αυτή και άλλες κρίσεις, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», η Κάριν Κνάισλ θεωρεί, όπως ανέφερε στην συνέντευξή της, «παιδί της εποχής του, που πολλά τα σκέφτεται καθαρά με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ασκεί παγκόσμια πολιτική, όπως ασκεί την διεύθυνση ενός οικογενειακού ομίλου ο επικεφαλής του».

Σημειώνεται πως προ δεκαημέρου και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Σόφια, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προειδοποιήσει ότι η ΕΕ έχει μερικές εβδομάδες χρόνο για να σώσει την Συμφωνία με το Ιράν, ενώ είχε επίσης επισημάνει ότι «στην ΕΕ καταβάλλονται από κοινού προσπάθειες και όλοι στηρίζουν αυτή την Συμφωνία, η οποία είναι μία καλή συμφωνία»

Ο ίδιος είχε παρατηρήσει χαρακτηριστικά ότι «ο Τραμπ ακολουθεί μία απρόβλεπτη πολιτική» και ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ είναι «πολύ βεβαρημένες» και επίσης ότι «αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως όποιος έχει τέτοιους φίλους δεν χρειάζεται εχθρούς, περιγράφει επακριβώς την κατάσταση».

Η Ευρώπη και η Αυστρία βλέπουν να κινδυνεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και «αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε», προειδοποίησε ο καγκελάριος, προσθέτοντας πως η Αυστρία ως εξαγωγική χώρα θέλει να μην υπάρξουν νέοι εμπορικοί φραγμοί και να διατηρηθεί η Συμφωνία με το Ιράν.

X