Αβραμόπουλος: Δεν ποντάρουμε μόνο στην Τουρκία

[flickr]

Κορυφαίοι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν και σήμερα για τις συνέπειες τόσο μιας ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο και μιας ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Στο χορό των δηλώσεων μπαίνει σήμερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική Tagesspiegel, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης της συμφωνίας με την Τουρκία στο προσφυγικό. Στις αρχές του χρόνου η Ευρώπη δεν μπορούσε άλλο να παρακολουθεί άπραγη πώς πνίγονταν άνθρωποι στο Αιγαίο, λέει ο πολιτικός.

Για να προσθέσει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται και με δύσκολους γείτονες, όπως την Τουρκία, «όχι επειδή αγαπάμε αυτές ή τις κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή το χρωστάμε σε όλους εκείνους που θα υπέφεραν σε περίπτωση που δεν συμφωνούσαμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στο θέμα της βίζας.

Προετοιμασμένη η ΕΕ για παν ενδεχόμενο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, υπογραμμίζει από την πλευρά του προς τη σημερινή Welt ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση αποτυχίας της προσφυγικής συμφωνίας. «Η συμφωνία με την Τουρκία», όπως υπογραμμίζει, «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, εντούτοις όχι το μοναδικό», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν ποντάρουμε μόνο σε ένα χαρτί».

Τα δύο τελευταία χρόνια άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει συντελεστεί εν γένει σημαντικό έργο στο πεδίο αυτό στην ΕΕ. «Σε χρόνο ρεκόρ ενός και πλέον χρόνου δρομολογήσαμε νομοθετήματα και την παροχή οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να στηρίζουμε τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά και να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων στα σύνορά μας αλλά και με τους εταίρους μας».

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση του συμπεφωνημένου Plan A, δηλαδή η υλοποίηση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και όλων των υπολοίπων δράσεων της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.