AUKUS: Η Γερμανία κρατά αποστάσεις από τη Γαλλία με φόντο τα υποβρύχια

H Γερμανία αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση στην διπλωματική κρίση των υποβρυχίων. [EFE/GONZALO FUENTES]

Η Γερμανία αρνήθηκε να υποστηρίξει τη Γαλλία στη διπλωματική της σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, αφού οι τελευταίες τορπίλισαν μια συμφωνία υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία υπέρ μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Αντίθετα, η Γερμανία επέλεξε μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση.

Η σκληρή αντίδραση της Γαλλίας είναι «κατανοητή», δήλωσε στο EURACTIV ο βουλευτής εξωτερικής πολιτικής του SPD, Nils Schmid, αλλά τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία».
Αφού η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία υποβρυχίων ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία αντέδρασε άγρια ​​και ανακάλεσε τους πρέσβεις της στην Ουάσινγκτον και την Καμπέρα σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία.
«Δεν είναι απλώς μια γαλλοαυστραλιανή υπόθεση, αλλά μια ρήξη εμπιστοσύνης στις συμμαχίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στην Ouest-France. «Απαιτεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την ιδέα του τι κάνουμε με τις συμμαχίες», πρόσθεσε.
Η Γαλλία έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ.
«Ένα από τα κράτη μέλη μας έχει αντιμετωπιστεί με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε τι συνέβη και γιατί», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπιζόμενη τη Γαλλία.
Η ΕΕ εξετάζει επίσης την αναβολή του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ, το οποίο χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φορείς χάραξης πολιτικής ως εμβληματική πρωτοβουλία για την προώθηση της συνεργασίας στον Ατλαντικό.
Οι πρέσβεις της ΕΕ έχουν ήδη αναβάλει τις προετοιμασίες για το Συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη είναι πιο διστακτικά να συστρατευτούν πίσω από τη Γαλλία, καθώς η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία αντιτίθενται στην ιδέα της αναβολής του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, δήλωσε πηγή στο EURACTIV για το θέμα.
Η Δανία αποφάσισε να στηρίξει τις ΗΠΑ στη διαμάχη, με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen να δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνει» τις σφοδρές αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Ωστόσο, η Γερμανία αποφάσισε να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση.
Ενώ το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε στο EURACTIV ότι η απόφαση για την αναβολή ή τη διακοπή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ανήκει αποκλειστικά “στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ο MP και ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του CDU, Jürgen Hardt, επέκριναν ότι η πιθανή αναβολή του Εμπορίου και της Τεχνολογίας Το Συμβούλιο θα ήταν ένα «σκληρό μήνυμα» που θα εμπόδιζε τις διατλαντικές σχέσεις.
«Το ελεύθερο εμπόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό μεταξύ εταίρων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες αξίες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δύση», δήλωσε ο Χαρντ στο EURACTIV.
Ο Χαρντ τόνισε επίσης ότι είναι πλέον απαραίτητο η κρίση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.
«Ως αξιόπιστος εταίρος και των δύο χωρών, η Γερμανία θα πρέπει να ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο», πρόσθεσε ο Χαρντ.
Ωστόσο, φαίνεται ήδη ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν σύντομα να χαλαρώσουν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμφωνούν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη το βράδυ για την έναρξη σε βάθος διαβουλεύσεων. Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι Γάλλοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.