Απομακρύνεται η Αυστρία από την Τουρκία, προσεγγίζει τη Μόσχα

[European Council]

Ο Αυστριακός υπουργός εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι έτοιμος να ζητήσει εκ νέου το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι επίσης πρόθυμος να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όπως αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Όμως ο Προέδρος της Κομισιόν Γιούνκερ είναι πιθανό να συγκρουστεί με τον νεαρό αυστριακό, από την στιγμή που ο ίδιος δεν θα ήθελε να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Ο Λουξεμβούργιος δήλωσε στη Γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag ότι στέκεται κριτικά στην τοποθέτηση της ευρωβουλής και επιμένει ότι η διαδικασία εισδοχής δεν θα πρέπει να παγώσει. Ο Γιούνκερ προσέθεσε ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τους Τούρκους, οι οποίοι ελπίζουν στο άνοιγμα της χώρας τους και την προσαρμογή της στους θεσμούς και λειτουργίες της ΕΕ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δουλέψει για να «φέρει την Τουρκία πιο κοντά», όχι να τη διώξει πιο μακριά.

Ο Κουρτς επιθυμεί να τροποποιήσει ψήφισμα που έχει προετοιμαστεί για το Συμβούλιο Εξωτερικών το οποίο εκτός από τις διαπραγματεύσεις για την Τουρκία, συστήνει επίσης την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα, γιατί η Αυστρία είναι υπέρμαχος της διεύρυνσης στα Βαλκάνια.

Ως αποτέλεσμα, ο Αυστριακός ΥΠ.ΕΞ. συνεργάζεται με τον Βούλγαρο και Ολλανδό ομολόγους του για την τροποποίηση της διατύπωσης του κειμένου που αναφέρεται στην Τουρκία, έτσι ώστε να γίνει εφικτή μια ομόφωνη απόφαση ως προς την αποδοχή του ψηφίσματος.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας είναι ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην έγινε τίποτα» αναφερόμενοι στις συλλήψεις, απαγορεύσεις βασικών ελευθεριών και καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Κουρτς προειδοποίησε ότι αυτό αφορά την «αξιοπιστία» της ΕΕ και την ανάγκη να μην έχει «διπλές αναγνώσεις».

Παρά το γεγονός ότι ο αυστριακός υπουργός ακολουθεί σκληρή γραμμή όσον αφορά την Τουρκία, ο ίδιος είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει για μια νέα, καλύτερη συμφωνία με την Μόσχα. Στην λήξη της 23ης Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ στο Αμβούργο, την προεδρία του οποίου θα αναλάβει ο Κουρτς για την επόμενη χρονιά, αποκάλυψε ότι μια από τις προτεραιότητές του θα είναι η αναζήτηση πιο στενών δεσμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Παρά τα γεγονός ότι η Ρωσία έχει διέσχισε την κόκκινη γραμμή με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ανατολική Ουκρανία, ο Κουρτς είπε ότι ένας διάλογος χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί. Σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του για την Άγκυρα, ο Κουρτς είπε ότι «αν θέλουμε ασφάλεια, χρειαζόμαστε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

X