ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πάγια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης η αναγνώριση της Παλαιστίνης, ανοίγει «πολύ σύντομα» το θέμα

sakorafa text

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης συνιστά πάγια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και πολύ σύντομα, «με την πρώτη ανάσα μετά από αυτή τη σφοδρή ασφυξία», θα ανοίξει το ζήτημα, εκτιμά η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα.

Σε συνέντευξή της στην EurActiv.gr, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι εντός του ΟΗΕ υπέρ του αιτήματος για την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος τάχτηκαν 138 χώρες, ενώ δεκάδες χώρες στα κοινοβούλιά τους έχουν ήδη αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο ΕΕ έχει υπάρξει επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Σουηδία τον Οκτώβριο του 2014 καθώς και μη δεσμευτικές ψηφοφορίες στα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

>>Διαβάστε σχετικά: Η Ευρωβουλή απορρίπτει την «άνευ όρων» αναγνώριση της Παλαιστίνης

«Υπάρχει πάγια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους […] Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει το ζήτημα και η ελληνική κυβέρνηση. Να το πω σχηματικά με την πρώτη ανάσα μετά από αυτή τη σφοδρή ασφυξία!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 να προτείνουν κοινό ψήφισμα καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Οι σοσιαλδημοκράτες, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι της Ευρωβουλής είχαν υποβάλει προτάσεις για μια συμβολική ψηφοφορία προκειμένου να ζητήσουν από τα 28 μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κρατική υπόσταση «χωρίς όρους».

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι είπαν ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα πρέπει να αποτελεί μέρος μόνο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ερωτηματικό η στάση των ΑΝΕΛ

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να φέρει σε δύσκολη θέση τους ΑΝΕΛ.

Πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, κ Πάνος Καμμένος, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και τη συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, ύστερα από συνάντηση που είχε το Φεβρουάριο με την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιριτ Μπεν-Αμπα Βιτάλε.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε πολιτικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο», είχε επισημάνει ο Έλληνας υπουργός.

Σαράντης Μιχαλόπουλος