Απειλεί με οικονομική καταστροφή ο Τραμπ την Τουρκία για τους Κούρδους

[Youssef Rabie Youssef/EPA/EFE]

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά», προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν την Τουρκία οικονομικά, αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο Ρεπουμπλικανός απαίτησε από τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκρινε ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία -φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης, αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους πολέμους δίχως τέλος».

Στο μεταξύ, σκληρή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ιμπραχίμ Καλίν στις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

«Κύριε Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα ολέθριο λάθος να εξισώνεται τους Κούρδους της Συρίας με την PKK, η οποία βρίσκεται στην τρομοκρατική λίστα των ΗΠΑ, και το συριακό βραχίονα της PYD/YPG. Η Τουρκία δίνει αγώνα εναντίον των τρομοκρατών, όχι των Κούρδων. Θα προστατεύσουμε τους Κούρδους και τους υπόλοιπους Σύριους από όλες τις τρομοκρατικές απειλές», έγραψε σε άλλο tweet.

Η Τουρκία «δεν θα εκφοβισθεί» από τις αμερικανικές «οικονομικές απειλές» σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «αντίθετη» στην ιδέα της δημιουργίας μίας «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία.

«Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικές απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί αφανισμού της τουρκικής οικονομίας, εάν η Άγκυρα επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK. Όμως για τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του συνασπισμού που συγκροτήθηκε κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι μαχητές είναι η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο αυτόν

«Στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με την μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν έφερε αντίρρηση στην ιδέα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένως έχει ζητήσει την δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης για την προστασία των συνόρων της με την Συρία από τις θέσεις των Κούρδων μαχητών των YPG.

«Τώρα βάζουν την ιδέα αυτήν στο τραπέζι αφού είδαν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα», είπε.

«Τι μας ανησυχεί; Είναι η παρουσία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που για μας αντιπροσωπεύει μία απειλή», πρόσθεσε.

Η αιφνίδια ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία αρχικά ευχαρίστησε πολύ τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όμως στη συνέχεια η Άγκυρα, που νόμισε ότι θα έχει επιτέλους ελεύθερα τα χέρια στην πίσω αυλή της, αντέδρασε με δριμύτητα στις δηλώσεις άλλων Αμερικανών αξιωματούχων που προσπαθούν να διαχειρισθούν τις επιπτώσεις της απόφασης του Τραμπ και προειδοποιούν ότι η Ουάσινγκτον θα θέσει ως όρο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών.

X