Αντιτρομοκρατική ΕΕ: Οι υπηρεσίες ασφαλείας ζητούν πρόσβαση στις επικοινωνίες

terrorismo.jpg

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγκάσει τις εταιρείες διαδικτύου να βοηθήσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας να αξιοποιήσουν κωδικοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κλήσεις ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση των επιθέσεων ανταρτών, δήλωσε ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση εμφανίζεται σε ένα ενημερωτικό έγγραφο, που είδε το Reuters, από τον Gilles de Kerchove προς του υπουργούς εσωτερικών της ΕΕ, που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Το εμπιστευτικό έγγραφο, που καταρτίστηκε αυτό το μήνα, προβάλλει μια σειρά από τομείς στους οποίους τα κράτη της ΕΕ μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους.

Ο De Kerchove σημείωσε ότι το σκάνδαλο αμερικανικής κατασκοπείας στα παγκόσμια δίκτυα οδήγησε τις επιχειρήσεις να προσφέρουν περισσότερη κρυπτογράφηση. Αυτό μπορεί να ματαιώσει την επίσημη παρακολούθηση, ακόμη και όταν η αστυνομία έχει ένταλμα, είπε.

Τονίζοντας ότι οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να σέβεταιι τα θεμελιώδη δικαιώματα, έγραψε: «Η Επιτροπή θα πρέπει να κληθεί να διερευνήσει κανόνες που να υποχρεώνουν τις εταιρείες διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να παρέχουν … πρόσβαση στις αρμόδιες εθνικές αρχές στις επικοινωνίες (π.χ. κλειδιά κρυπτογράφησης)».

>>Διαβάστε: Μυστικούς πράκτορες στο εξωτερικό εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του de Kerchove αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο.

Παρόμοια πρόταση του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μοιράζονται τα κλειδιά κρυπτογράφησης δέχθηκε δριμεία κριτική από ομάδες προστασίας των πολιτικών ελευθεριών. Κάποιοι μάλιστα αμφισβήτησαν εάν είναι και τεχνικά εφικτό.

Η πρόταση του De Kerchove βρήκε επίσης αντίθετο τον Jan Philipp Albrecht, μέλος των Πρασίνων στη Γερμανία, που τον κατηγόρησε ότι αγγίζει την «εργαλειοθήκη καταπιεστικών καθεστώτων … ζητώντας έναν τρόπο να μπει από την πίσω πόρτα στην κρυπτογραφημένη επικοινωνία».

Σε συνέντευξη στο Reuters αυτή την εβδομάδα, ο de Kerchove επέμεινε: «Κανείς δεν θέλει νε μετατρέψει την Ευρώπη σε αστυνομικό κράτος ή μια κοινωνία Μεγάλου Αδελφού».

Ωστόσο, έδωσε έμφαση στις διαδηλώσεις υποστήριξης των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και επεσήμανε, ότι υπάρχει λαϊκή βούληση στην Ευρώπη αντιμετώπισης των ακραίων ομάδων καθώς και των νέων που ταξιδεύουν στη Συρία να δώσουν μάχη στο πλευρό των Τζιχαντιστών και εν συνεχεία επιστρέφουν στις χώρες τους και εξαπολύουν επιθέσεις.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [Security & Defence Agenda/Flickr]