Αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο εκεχειρίας στη Συρία-Εκλογές προκήρυξε ο Άσαντ

Syria-damage-UNICEF

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί «υπό όρους»  την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο. Βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου προκήρυξε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης,  «δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρίνισε  ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η οποία συνεδρίασε χθες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η εκεχειρία θα πρέπει «να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές».  Σημειώνεται ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν διορία μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου για να γνωστοποιήσουν στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία ότι θα εφαρμόσουν την εκεχειρία.

Πάντως, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Ριάντ Χιτζάμπ, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του «θα δεσμευτούν να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειές τους».  Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ρωσίας η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία δεν αφορά την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, από τη Συρία, τη Ρωσία και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν εναντίον των «τρομοκρατικών» αυτών και άλλων οργανώσεων.

Η Τουρκία χαιρέτισε  τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός  και εξέφρασε την ελπίδα η Μόσχα να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει την ζωή σε αμάχους, δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.  Αλλά και οι ΗΠΑ  κάλεσαν την  Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των Κούρδων της Συρίας στο πλαίσιο του ρωσοαμερικανικού σχεδίου για την παύση των εχθροπραξιών.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*Φωτογραφία  [UNICEF]