Αντιδράσεις στη Βρετανία για το ενδεχόμενο υποχρέωσης βίζας για ταξίδια στην ΕΕ

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αναμφίβολα θα προκαλούσε «έκπληξη» στους Βρετανούς αν καλούνταν να πληρώνουν για να αποκτήσουν βίζα για ταξίδια στη υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες βρετανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι οι Βρετανοί υπήκοοι ίσως να χρειάζονται βίζα επί πληρωμή για να ταξιδέψουν στην ΕΕ μετά από την ολοκλήρωση του Brexit.

Μιλώντας στο BBC, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος στο μέλλον από τους νυν κοινοτικούς εταίρους.

Όπως ανέφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει εντός του έτους σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την υποχρέωση αίτησης για βίζα από όλους τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ και εκτός ζώνης Σένγκεν. Σκοπός του μέτρου, που φέρεται να στηρίζουν Γερμανία και Γαλλία, είναι ο καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν.

Πάντως η κα Ραντ προειδοποίησε πως η Βρετανία θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα ανάλογο σύστημα για τους Ευρωπαίους που θα θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα.

Η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αναμφίβολα θα προκαλούσε «έκπληξη» στους Βρετανούς αν καλούνταν να πληρώνουν για να αποκτήσουν βίζα για ταξίδια στη υπόλοιπη Ευρώπη.

«Δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα επιθυμητό, αλλά δεν το αποκλείουμε επειδή πρέπει να μας επιτραπεί να έχουμε ελευθερία κινήσεων ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση», πρόσθεσε η κα Ραντ αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής υποχρέωσης βίζας για τους Ευρωπαίους.

«Είναι μια υπενθύμιση πως πρόκειται για αμφίδρομη διαπραγμάτευση. Η ΕΕ και οι επίτροποι ίσως εξετάζουν εναλλακτικές. Θα κοιτάζουν τις διαπραγματεύσεις μαζί μας όπως και εμείς κοιτάζουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί τους», πρόσθεσε.

Ο σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Άντι Μπέρναμ είπε ότι η υποχρέωση έκδοση βίζας για τους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη συνιστά στην ουσία έναν ταξιδιωτικό φόρο και πρέπει να αποφευχθεί. «Είναι ένα ακόμα παράδειγμα της σύγχυσης που επικρατεί ως αποτέλεσμα της έλλειψης κυβερνητικού σχεδιασμού για το Brexit», σχολίασε ο κ. Μπέρναμ.

Η Συντηρητική βουλευτής Άννα Σάουμπρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης Open Britain που διαδέχθηκε την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σχολίασε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση αντιμέτωπη όπως είναι με μία περίπλοκη διαδικασία με περίπλοκες δυνητικές συνέπειες.