«Αντι-σύνοδο κορυφής» ακροδεξιάς: Η Ευρώπη θα ξυπνήσει το 2017

Η Μαρί Λεπέν και ο Γκεερτ Βίλντερς στην «αντι-σύνοδο κορυφής». [Reuters]

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρί Λεπέν προέτρεψε τους ευρωπαίους ψηφοφόρους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών και των Βρετανών και να «ξυπνήσουν» το 2017, σε μια συνάντηση των ηγετών της ακροδεξιάς με στόχο να εκδιώξουν τα κόμματα του κατεστημένου στις εκλογές του τρέχοντος έτους.

Σε μια συνάντηση η οποία χαρακτηρίστηκε ως «αντι-σύνοδο κορυφής», η Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) δήλωσε σε αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές της στην γερμανική πόλη του Koblenz, το Σάββατο (21 Ιανουαρίου) ότι η βρετανική ψήφος του περασμένου έτους υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πυροδοτήσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων. Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Λεπέν ανέφερε ότι στην ομιλία του περιλαμβάνονται «κοινά στοιχεία» με το μήνυμα για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας το οποίο διακηρύχθηκε από τους ακροδεξιούς ηγέτες οι οποίοι συναντήθηκαν στο Koblenz.

«Το2016 ήταν το έτος κατά το οποίο ο αγγλοσαξονικός κόσμος ξύπνησε. Είμαι βέβαιη ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ευρώπης θα ξυπνήσουν», είπε καταχειροκροτούμενη. Τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη. Η ανεργία και η λιτότητα, η άφιξη σε αριθμούς ρεκόρ των προσφύγων και των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία έχουν απογοητεύσει τους ψηφοφόρους των συμβατικών κομμάτων.

Σε κοινή συνέντευξη στους Times του Λονδίνου και της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ είχε γίνει «ένα όχημα για τη Γερμανία» και προέβλεψε ότι τα περισσότερα κράτη μέλη θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιούνιο. Την Κυριακή (22 Ιανουαρίου), ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Στάινμάγιερ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να μεταπηδήσει στον προεδρικό θώκο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει «ταραγμένους καιρούς» υπό την προεδρία του Τραμπ, αλλά παράλληλα διέκρινε κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας.

«Το ξέρω, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ταραγμένους καιρούς, απρόβλεπτους και αβέβαιους», δήλωσε ο Στάινμαγιερ. «Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε στην Ουάσιγκτον καλοπροαίρετους ακροατές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ακόμα και οι  μεγάλες χώρες χρειάζονται εταίρους σε αυτόν τον κόσμο». Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιθυμεί διακαώς να διαδεχτεί τον Στάινμαγιερ και είναι επιφορτισμένος να εγκαινιάσει μια νέα σχέση Βερολίνου-Ουάσιγκτον.  .

Το «Frexit» επανήλθε;

Η Λεπέν δήλωσε πως αν εκλεγεί, θα ζητήσει από την ΕΕ να επιστρέψει την κυριαρχία της Γαλλίας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν. Εάν η ΕΕ απορρίψει τα αιτήματα της, είπε: «Εγώ θα προτείνω στο γαλλικό λαό έξοδο». Αλλά ο πολιτικός αναλυτής Timo Lochocki του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν κυρίως «απλά καλές δημόσιες σχέσεις», γιατί οι συμμετέχοντες δεν είχαν πολλά να κερδίσουν από ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους. «Αυτό πρόκειται σε μεγάλο βαθμό να αυξήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», είπε στο AFP. «Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ψηφίζουν αυτά τα κόμματα είναι καθαρά εθνικοί και είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε υποτιθέμενη διακρατική συνεργασία μεταξύ της ακροδεξιάς».

Οι ακροδεξιοί ηγέτες συναντήθηκαν υπό το σύνθημα «Ελευθερία για την Ευρώπη», με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κομμάτων τους, των οποίων οι εθνικιστικές τάσεις έχουν παρεμποδίσει την στενή συνεργασία κατά το παρελθόν. «Μαζί με τα κόμματα που εκπροσωπούνται εδώ, θέλουμε μια Ευρώπη των Ελεύθερων Πατρίδων», δήλωσε η Φράουκε Πέτρι, συν-επικεφαλής του αντι-μεταναστευτικής κόμματος της Γερμανίας Alternative für Deutschland (AFD).

Εν τω μεταξύ η Πέτρι δέχτηκε πυρά για την συμμετοχή του στη συνάντηση, με μερικά εξέχοντα μέλη να αμφισβητούν το κατά πόσον το κόμμα θα πρέπει να συναγελάζεται με την Λεπέν, και με αυτό τον τρόπο, να συγκλίνει περαιτέρω προς τα δεξιά.

Το AFD ξεκίνησε ως ένα κόμμα ενάντια στο ευρώ, αλλά έκτοτε έχει κερδίσει έδαφος αντιμαχόμενο τη φιλελεύθερη πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες, η οποία έχει φέρει πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο στη χώρα από το 2015. Η Πέτρι στην ομιλία της επιτέθηκε και πάλι στην πολιτική για το προσφυγικό, αντιδρώντας στα κελεύσματα των παραδοσιακών κομμάτων για ανοχή», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια, κυρίως αναλφάβητοι νέοι άνδρες από μακρινούς και εν μέρει βίαιους πολιτισμούς εισβάλουν στην ήπειρό μας».

Το AFD στις δημοσκοπήσεις κινείται μεταξύ 11-15%, πριν από τις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να γίνει το πρώτο σκληροπυρηνικό δεξιό κόμμα, το οποίο θα μπει στο κοινοβούλιο της Γερμανίας από το 1945. Πολλά κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκλειστεί από τη συνάντηση Koblenz, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), τη μικρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ο οποίος τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε για διακρίσεις σε βάρος Μαροκινών, και ο Ματέο Σαλβίνι της Λίγκας του Βορρά, ο οποίος θέλει να αποσύρει την Ιταλία από το ευρώ. Στις Κάτω Χώρες, ο Βίλντερς  έρχεται πρώτος σε όλες τις μεγάλες δημοσκοπήσεις πριν από τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου. Χαιρετίζοντας την εκλογή του Τραμπ, ο Βίλντερς είπε στην συνάντηση: «Χθες, μια ελεύθερη Αμερική, σήμερα το Koblenz, και αύριο μια νέα Ευρώπη».

«Το τζίνι δεν γυρνάει πίσω στο λυχνάρι», προσέθεσε.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), συμμετείχε σε μια διαδήλωση έξω από το χώρο της συνάντησης. Η αστυνομία είπε ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική και συμμετείχαν περίπου 5.000 άτομα. Οι διαδηλωτές έφεραν πανό με το Χίτλερ, το Στάλιν και το Μουσολίνι, τα οποία έγραφαν: «Αν κοιμάστε στη δημοκρατία, ξυπνάτε σε μια δικτατορία». Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών.

Αντιπαράθεση

Η Μέρκελ έχει αποκλείσει συνάντηση με την Λεπέν πριν από τις γαλλικές εκλογές, με έναν εκπρόσωπο της να δηλώνει λέγοντας ότι οι πολιτικές της Γαλλίδας ακροδεξιάς πολιτικού δεν έχουν τίποτα κοινό με τη γερμανική κυβέρνηση. Η Λεπέν αντέδρασε μια υποτιμητική ανάρτηση της στο Twitter. «Πηγαίνω στη Γερμανία για να συναντηθώ με το μέλλον της, το AFD, όχι το παρελθόν της, το CDU», έγραψε, αναφερόμενη στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ.

X