Αγγελιοφόρος του Πούτιν στην ΕΕ ο Φίτσο

[European Council]

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πρόκειται να δειπνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα σήμερα (25 Αυγούστου), θα μεταφέρει τα μηνύματα της Ρωσίας στην ΕΕ εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων σχετικά με το μέλλον της Ένωσης, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα.

Ρώσοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει το πιο σημαντικό μέρος της συνάντησης . Η Σλοβακία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και η Μπρατισλάβα θα φιλοξενήσει την άτυπη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Ρουκαφίσνικοφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε, μέσω του Φίτσο, να μεταφέρει τα μηνύματά του στους ηγέτες της ΕΕ, σχετικά με το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επιπλέον, την επόμενη ημέρα (26 Αυγούστου), ο Φίτσο και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) θα συναντηθούν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με την ευκαιρία αυτή, θα πρέπει να συζητηθούν το μέλλον της ΕΕ, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η κατάσταση στην Ουκρανία και η Τουρκία», πρόσθεσε ο Ρουκαφίσνικοφ.

Ο Ρώσος σχολιαστής είπε ότι παρά τις επιβλαβείς συνέπειες των κυρώσεων, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα, και ότι και η Ρωσία από την πλευρά της ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Nord Stream 2

Ωστόσο, το πιο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί είναι ο αγωγός  Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υπάρχοντος υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με ρώσους αναλυτές. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο, η Σλοβακία θα χάνει μισό δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τέλη διέλευσης, επειδή το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει τις τωρινές προμήθειες μέσω της Ουκρανίας και της Σλοβακίας. Σύμφωνα με το Ρουκαφίσνικοφ, η Σλοβακία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη έργων πυρηνικής ενέργειας με τη Ρωσία.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο Τζακ Σαρπλς, λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Αγία Πετρούπολη, ο Nord Stream 2 στην πραγματικότητα αντιμετωπίζει αντιξοότητες. Η απόφαση του πολωνικού αντι-μονοπωλιακού φύλακα, UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji Ι Konsumentów), και η επακόλουθη απόφαση της κοινοπραξίας επιχειρήσεων του Nord Stream 2 να αποσύρουν την αίτησή τους για άδεια προκειμένου να δημιουργήσουν επίσημα την κοινοπραξία, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο έργο.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτό δημιουργεί δύο συγκεκριμένα προβλήματα.

Κατ ‘αρχάς, ο Nord Stream 2 θα χάσει τις άμεσες χρηματοδοτικές συνεισφορές της Gazprom, η οποία δεν αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας. Δεύτερον, το έργο φαντάζει τώρα πιο επικίνδυνο από άποψη προσέλκυσης δανείων για τη χρηματοδότηση του. Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Gazprom μαζί με πέντε αξιόπιστες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας είναι πιο ελκυστική για τους δανειστές από την Gazprom μόνη της.

Υπάρχει, επίσης, η απώλεια πολιτικής στήριξης. Τα μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας πίεσαν υπέρ του Nord Stream 2 στις χώρες καταγωγής τους: η Wintershall και η Uniper στη Γερμανία, η Engie στη Γαλλία, η OMV στην Αυστρία, και η Shell στη Βρετανία και την Ολλανδία.

X