Προς ανατροπή για τα Σκόπια μετά το πάρε-δώσε Μέρκελ και Μακρόν

αρχείο λήψης

Ανατροπή φαίνεται πως θα έχουμε στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας – ζήτημα που μπορεί μεν να πάγωσε μετά το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η γερμανίδα καγκελάριος μάλλον κατάφερε να ξαναβάλει στο τραπέζι.

Είναι, βέβαια, γνωστό πως η Κομισιόν θα επιθυμούσε να γίνει το ίδιο και για την Αλβανία, ωστόσο η αντίληψη που επικρατεί στους ευρωπαικούς κύκλους είναι πως τα Σκόπια έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις από την Αλβανία, που παράλληλα, θεωρείται ότι έχει πιο… ανθεκτική διαφθορά.

Έτσι, πλέον θεωρείται πιο πιθανό σενάριο οι υποθέσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας να αποσυνδεθούν μεταξύ τους, και να προχωρήσει η τελευταία στην επόμενη φάση.

Πώς το κατάφερε η Μέρκελ; Οι πιέσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες, πριν από το δείπνο στο Airbus.

Στη ζυγαριά σίγουρα μπήκε η διμερής συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για το ρυθμιστικό πλαίσιο πώλησης όπλων. Η συμφωνία για ένα πλαίσιο που θέτει τους κανόνες και τις προυποθέσεις για ένα εμπάργκο όπλων, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία, ήταν μία επιδίωξη του Παρισιού, και προσωπικά του Γάλλου προέδρου.

Μπορεί, ακόμα, η Άγγελα Μέρκελ να θύμισε στον ομόλογό της ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν , εκτοξεύεται από τα 13 δισ. ευρώ το χρόνο, στα 30 δισ. ευρώ.

Σίγουρα δεν ήταν εύκολη διαπραγμάτευση. Ιδίως μετά την απόρριψη της υποψήφια του Μακρόν για τη θέση του Επιτρόπου από ευρωκοινοβούλιο, αντίποινα των Συντηρητικών για τον αποκλεισμό του Μάνφρεντ Βέμπερ από την προεδρία της Κομισιόν.

Αυτό που φαίνεται να ζητά τώρα ως αντάλλαγμα ο Γάλλος πρόεδρος από την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, της επικεφαλής της νέας Κομισιόν, είναι να βρει πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο για το επόμενο πρόσωπο Επιτρόπου που θα επιλέξει ο ίδιος – ανεξαρτήτως προσώπου (!).

Κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο έως αδύνατο να περάσει. Τα deals (που είναι και η λέξη της ημέρας λόγω brexit) για να κλείσουν πρέπει να υπάρχουν οι αναγκαίες προυποθέσεις, άλλωστε, και η ΕΕ δεν λειτουργεί έτσι.

Σκόπια, εμπάργκο όπλων, budget, μέσα λοιπόν. Επίτροποι, και Τίρανα, έξω.

 

 

 

 

 

 

 

X