Ανατολική και δυτική Ευρώπη σε πορεία σύγκρουσης για την προσφυγική κρίση

pro-asylum_demo._london_september_2015

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης σχετικά με τις προτάσεις για τη διανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ήπειρο, ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γερμανία αλλά είναι αντιμέτωπο με την σφοδρή αντίσταση πολλών πρώην κομμουνιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί εσωτερικών για το εν λόγω σχέδιο το οποίο έχει την στήριξη του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ καθώς και του Βερολίνου. Η Κομισιόν έχει προτείνει την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων αποδοχής περίπου 120.000 προσφύγων στα κράτη μέλη.

>>Διαβάστε: Αποκαλύφθηκε το συγκλονιστικό προσφυγικό σχέδιο της Ουγγαρίας

Αυτό το σχέδιο, όμως, βρίσκει αντίθετες ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία. Ισχυρίζονται ότι η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη, οι οποίοι μάλιστα θα διαβρώσουν την κοινωνία τους.

«Το σύστημα των ποσοστώσεων δεν είναι η λύση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση.

>>Διαβάστε: Η Κομισιόν εγκρίνει τους συνοριακούς ελέγχους της Γερμανίας, πιέζει την ανατολική Ευρώπη

Το πρώτο πιλοτικό σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 ατόμων από την Ιταλία και την Ελλάδα, θα πρέπει να θεσπιστεί επισήμως σε νόμο από τους υπουργούς, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Reuters. Οι πρόσφυγες θα αναδιανεμηθούν σε εθελοντική βάση, καθώς υπάρχει σύγκρουση στις προτάσεις της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι για να πείσουν της ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης είναι ότι η αποτυχία να καθοριστεί ένα κοινό σχέδιο για τη μετανάστευση θα μπορούσε να καταστρέψει το σύστημα των ανοικτών συνόρων του Σένγκεν, το οποίο εκτιμούν ιδιαίτερα στα πρώην κομμουνιστικά κράτη.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία  [David Holt/Flickr]

X