Αναστασιάδης: Στόχος η εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί σε ένα ανεξάρτητο κράτος

[Pagenews.gr]

«Θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ», δηλώνει στο τηλεοπτικό πασχαλινό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι θα ευχόταν να ήταν σε θέση να εξέφραζε ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου, αλλά η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή να είναι η τελευταία Ανάσταση του Κυρίου που «γιορτάζουμε κάτω από τη δοκιμασία που η πανδημία επέβαλε στην ανθρωπότητα».

Το σχόλιό του στην πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο που συγκάλεσε ο γγ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την εναρκτήριά του αναφορά, είπε ότι «η εδώ παρουσία μας οφείλεται στην πρόσκληση του γγ για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην παρουσία των ΗΕ και παρατηρητών αξιωματούχων της ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης ενός ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο πάντα την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια, όπως καθορίζονται από τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς, τις συμφωνίες κορυφής, τις κατά καιρούς συγκλίσεις, τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις παραμέτρους του γγ, την κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 μεταξύ του γγ και των δύο ηγετών και της επιστολής που έστειλε ο γγ στις 26 Οκτωβρίου προς τους δύο ηγέτες, δια της οποίας έλεγε ότι καλεί τα μέρη να συνεργαστούν, ώστε, λαμβάνοντας υπόψη το μέχρι σήμερα επιτευχθέν έργο, να εξευρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των όσων τα ΗΕ έχουν καθορίσει, αλλά και οι κατά καιρούς συμφωνίες κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μας, η δική μας πλευρά με απόλυτη συνέπεια στα όσα μέχρι σήμερα διεκήρυττε, πρόβαλε αλλά και με εποικοδομητικές προτάσεις συνέβαλε ώστε να επιτευχθεί σωρεία συγκλίσεων.

Ταυτόχρονα, μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις έχουμε καταρρίψει δημόσιους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της τουρκικής πλευράς, περί τάχα περιφρόνησης ή αδιαφορίας δια της θέσης ή της ανασφάλειας που αισθάνεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανέπτυξα σε έκταση τις όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί που απολύτως διαψεύδουν τις τουρκικές θέσεις.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, κατ’ αντίθεση των όσων έχω προαναφέρει, κατ΄ αντίθεση των ψηφισμάτων των παραμέτρων ευρύτερα, που καθορίζουν ποια πρέπει να είναι η μορφή λύσης του Κυπριακού, πρόβαλε την αξίωση πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είτε την επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στην αναγνώριση δύο κρατών, είτε ευρύτερα ή με λιγότερα λόγια, θα ξέφευγε των εντολών και των παραμέτρων των ψηφισμάτων αλλά και των εντολών που ο γγ έχει από το ΣΑ.

Εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι ο γγ τήρησε άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προς την Τουρκία, ότι ανάλογη με την επιζητούμενη λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ ή ακόμα και την ΕΕ. Συνεπώς, ήταν κάτι το ανέφικτο και έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούσε να εκφύγει των εντολών που έχει από το ΣΑ και πως είναι απόλυτα δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ.

Τον ευχαριστώ. Και εκφράζω την ικανοποίηση μου, διότι παρά την εμμονή της τουρκικής κοινότητας, δεν εγκατέλειψε, όπως και ο ίδιος δήλωσε, την προσπάθεια, επιθυμώντας να δώσει μια συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε στην παρούσα φάση της άτυπης συνόδου, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις, ώστε εντός των ελαχίστων επομένων μηνών να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη σύνοδος, προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα μπορούσε να προσφύγει, όπως του ζητήθηκε από τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς, στο ΣΑ για αλλαγή όρων εντολής και αυτό ήταν επίσης μια θετική συμβολή σε αυτό που στόχος ήταν και η σύγκληση της άτυπης, δηλαδή η εξεύρεση κοινού εδάφους για συνέχιση του διαλόγου, όπως ήταν και η δική μας αξίωση, από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά.

Υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς γγ και επιτυχής από δικής μας πλευράς ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία και για τους οποίους παρέστη στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, είναι πως θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να εξευρεθεί μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ και συνεπώς θα πρέπει, όχι μόνο να είναι λειτουργική και έναντι της ΕΕ, αλλά να μην παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, του οποίου η συμπαράσταση και η στήριξη ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση και συνεννόηση με τις δικές μας προσπάθειες. Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η αγγλική αντιπροσωπεία και εκφράζω ευχαριστίες προς τον κ. Ράαμπ και δεν μιλώ για κάποιες επιμέρους απόψεις που μπορεί να έχουν, αλλά για την ουσία, ότι σε καμιά των τοποθετήσεών τους δεν ξέφευγαν των πλαισίων που καθορίζονται από τα ΗΕ ή τη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή ότι η προσβλεπόμενη να δημιουργήσει προοπτικές για τον λαό της Κύπρου είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα τη στήριξη, κατά την εδώ παρουσία, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών προς τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και την ΕΕ. Ήταν μια αποφασιστική και ενεργός ανταπόκριση στην έκκληση και ενημέρωση που έτυχαν για αξιώσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ευχαριστώ επίσης για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πλήρως υπεύθυνη η στάση, μακράν οποιασδήποτε έστω και διαφορετικής άποψης. Ήταν μια στάση ευθύνης και οφείλω να το αναγνωρίσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου.

Ευχαριστίες εκφράζω και προς τη διαπραγματευτική ομάδα, είτε παρίστατο είτε και στην υπόλοιπη ομάδα στην Κύπρο, διότι μέσα από την τεκμηριωμένη ανάλυση των θέσεών μας ενίσχυσαν τη φαρέτρα επιχειρημάτων, ώστε να επιτύχουμε αυτό που απετράπη, δηλαδή αυτό που η τουρκική πλευρά επεδίωκε. Πιθανότατα να υπάρχουν θριαμβολογίες από τουρκοκυπριακής πλευράς, ότι για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα δύο κρατών. Το θέμα δεν είναι τι θέτεις ή τι διεκδικείς αλλά πόσο είναι δυνατόν να το πετύχεις όταν έρχεσαι σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα, το ΣΑ, την ΕΕ. Και οι απαντήσεις που δόθηκαν προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν σαφείς: δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας της όποιας απόπειρας η Τουρκία ή η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει. Ήταν κάτι που επισημάνθηκε από τον γγ, ότι αν δεν υπάρξει λύση στη βάση και στις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από τα ΗΕ, θα συνεχίσουν στην παρούσα κατάσταση, απομονωμένοι, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω ευρύτερα τον κυπριακό λαό να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, να αποφύγουμε τις όποιες τριβές μεταξύ μας. Αυτό που υπερέχει είναι η ενότητα προς αποτροπή των εμφανών επιδιώξεων της άλλης πλευράς και ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη, προκειμένου να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται, να αποτραπούν τα όποια νέα τετελεσμένα και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλω να πω ότι τόσο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας έχω επισημάνει στον γγ και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και στις παράλληλες ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών επισημάνθηκε, ότι δεν αναμένεται ανοχή από δικής μας πλευράς στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Ενόσω εκκρεμεί η προσπάθεια του γγ θα πρέπει όλοι να απέχουν από οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί πρόκληση ή ανατροπή του επιβαλλόμενου να υπάρχει θετικού κλίματος.

Θέλω να είμαι σαφής ότι ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε της θαλάσσης, θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του γγ, όχι εξαιτίας του γγ, αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ερωτηθείς ποιες οι προοπτικές επιτυχίας μιας νέας διάσκεψης με αυτά τα δεδομένα και τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος είπε ότι «από δικής μας πλευράς θα συνεχίσει η εκστρατεία διαφώτισης των μονίμων μελών και μη μονίμων μελών του ΣΑ, των ηγετών της ΕΕ αλλά και όλων των φίλων χωρών και όχι μόνο για τα όσα διημείφθησαν και τι οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλουν.

Από πλευράς του γγ είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν προσπάθειες μέσω εντεταλμένων εκπροσώπων του, ενδεχομένως της κ. Λουτ, ώστε να γίνει η προεργασία για να έχει προοπτικές επιτυχίας η επόμενη διάσκεψη».