Αναμένεται σύντομα «σημαντική συμφωνία» μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Ο Λάιτσακ μίλησε επίσης για τις επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, με τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρίσκονται στο τραπέζι. [EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ]

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ, δήλωσε ότι αναμένει ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα υπογράψουν μια σημαντική συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο διάλογος με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ έχει αποφέρει μέχρι στιγμής ελάχιστα αποτελέσματα σε διάστημα 11 ετών, ενώ το βασικό ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι.

«Θα έχουμε άλλη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία και ελπίζω επίσης να φέρω τους δύο ηγέτες μαζί στις Βρυξέλλες, για την τρίτη σύνοδο κορυφής πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», δήλωσε ο απεσταλμένος.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε πρόοδος μεταξύ των δύο μερών, παρά τα φαινόμενα. Σύμφωνα με τον Λάιτσακ, οι διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί πολλές φορές και συζητούν την εφαρμογή αρκετών συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά έχουν παραμείνει στα χαρτιά μέχρι σήμερα.

Από το 2011, 33 συμφωνίες έχουν υπογραφεί αλλά έχουν εφαρμοστεί μερικώς και επιλεκτικά μόνο.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε θέματα της ημερήσιας διάταξης για μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιστς δείπνησαν με τον Λάιτσακ στο Βερολίνο, αφού το κάθε μέρος συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το ανεπίσημο δείπνο ήταν μια προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου, ο οποίος παραμένει παγωμένος από τον Ιούλιο του 2021.

Το Κοσσυφοπέδιο και οι σύμμαχοί του αναμένουν ότι ο διάλογος θα καταλήξει σε αμοιβαία αναγνώριση, κάτι στο οποίο η Σερβία αντιτίθεται σθεναρά.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν έχει καμία πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά η αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι μακράν το μόνο ακανθώδες ζήτημα στο τραπέζι, το οποίο περιλαμβάνει διαφωνίες σχετικά με τους αγνοούμενους, τη γενοκτονία και τις σφαγές κατά των εθνοτικών Αλβανών και την εφαρμογή μιας δημοτικής ένωσης μόνο για Σέρβους.

Ο Λάιτσακ μίλησε επίσης για τις επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων, με τις διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρίσκονται στο τραπέζι.

«Και οι δύο έχουν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Και φυσικά είναι έτοιμοι. Πρέπει να παραδεχτώ, ειλικρινά, ότι το πρόβλημα είναι με εμάς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συναίνεση σε όλο το μπλοκ σε αυτό το θέμα».