Ελβετία: Αναμένει «κύμα» μεταναστών από την Κροατία

40.000 έως 60.000 Κροάτες θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Ελβετία τα επόμενα δύο χρόνια. [Shutterstock / Red Stock]

Η Ελβετία άνοιξε την αγορά εργασίας της για τους Κροάτες εργαζόμενους την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη μετανάστευση των νέων από την Κροατία – σύμφωνα με δημοσίευμα της Večernji List.

Επικαλούμενη εκτίμηση του δημογράφου Stjepan Šterc, η εφημερίδα ανέφερε ότι 40.000 έως 60.000 Κροάτες θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Ελβετία τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Νοέμβριο του 2020, 28.966 Κροάτες πολίτες ζουν στη χώρα αυτή. Μάλιστα, κροατικές καθολικές ιεραποστολές, η κροατική πρεσβεία και η κροατική ομογένεια υπολογίζουν τον αριθμό τους σε περίπου 80.000.

Η διαφορά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλοί από τους Κροάτες που μετανάστευσαν στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990 απέκτησαν την ελβετική υπηκοότητα. Οι καθολικές αποστολές εξακολουθούν να τους υπολογίζουν ως Κροάτες.

Ο Šterc σημείωσε ότι οι Κροάτες προσαρμόζονται εύκολα σε νέα περιβάλλοντα, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς μετανάστες, διατηρώντας παράλληλα την κροατική τους ταυτότητα. «Η Ελβετία δεν είναι μακριά και μπορούν εύκολα να επισκέπτονται τις οικογένειές τους στην Κροατία. Σήμερα, οι νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι προσαρμόζονται γρήγορα και μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής» – όπως είπε, περιγράφοντας την Ελβετία ως γη της επαγγελίας για τους Κροάτες.

Περίπου 350.000 Κροάτες εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την είσοδο στην ΕΕ. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι με οικογένειες, τονίζοντας την απογοήτευσή τους από μια έντονα πολιτικοποιημένη κοινωνία, όπου -για παράδειγμα- μια προαγωγή στην εργασία συνδέεται πολύ συχνά με την κομματικοποίηση.

Η Κροατία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και τώρα έχει περίπου 3,8 εκατομμύρια λόγω των δημογραφικών τάσεων και της μετανάστευσης.